Tanker Om Retspsykiatri

Velkommen til Slagelse

1. punkt

Man har lavet mange undersøgelser, for at finde ud af hvad der skal til for at få almindelige mennesker til at gøre onde ting. De Amerikanske forskere Stanley Milgram, Philip Zimbardo og J. Watson har brugt lang tid på at finde ud af hvad der skal til for at få almindelige mennesker til at gøre onde ting. Lad mig blot nævne et enkelt punkt, som jeg synes er vigtigt i forhold til det nye store Hospitals-byggeri i Slagelse. De ovennævnte forskere kom frem til at hvis man skal have almindelige mennesker til at gøre noget ondt imod andre mennesker, så er det vigtigt at af-personificere mennesket.


En god måde at fjerne et menneskes personlighed er ved hjælp af uniformer. Hvis man har en masse almindelige mennesker som man ønsker skal gøre onde ting imod andre almindelige mennesker, så er det en god idé at give dem uniform på. Ved at give mennesker uniform på så bliver de alle sammen pludselig ens, og man kan ikke længere se forskel på de enkelte individer. Dette har til formål, at få det enkelte menneske til at tænke at det jo ikke er mig der gør noget ondt, for jeg er jo blevet af-personificeret. Man benytter sig af dette middel når man skal opbygge en hær. En hær har som regel til formål at gøre skade på andre mennesker.


Det er ganske enkelt lettere at få almindelige mennesker til at gøre ondt imod andre mennesker hvis man giver dem uniform på. I øjeblikket har personalet i retspsykiatrien deres eget tøj på, når de er på arbejde. Det bliver der nu lavet om på i Slagelse. Her skal personalet nemlig bære uniform. Det er mit indtryk at grunden til at personalet skal have uniform på er på grund at hygiejne. Man skal dog huske på flere forskellige ting i den henseende. Mennesker som er indlagt på en retspsykiatrisk afdeling er ikke syge. Der findes ikke psykisk sygdom.


Der findes kun psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser. Man har generelt alt for meget tvang i den danske retspsykiatri og det er hermed mit postulat at tvangen vil stige, når retspsykiatrien bliver flyttet til Slagelse alene af den grund at man har af-personificeret personalet ved at give dem uniformer på. Grunden er simpel. Personalet føler ikke længere at det er dem selv personligt der udfører tvangen, det er bare mennesket i uniformen, og det er jo ikke dem selv. Det kan da godt være at der bliver renere i Slagelse, men der bliver sandelig ikke mindre tvang.


Top

2. punkt

Jeg har hørt meget om at lyset i det nye byggeri i Slagelse skulle være helt fantastisk. Der er nogle kloge hoveder der har fundet ud af at mennesker har det bedre hvis lyset skifter i bygningen i løbet af dagen. Umiddelbart kan det vel også være godt, men tillad mig lige at komme med en bemærkning i den henseende. Forestil dig at du er patient på en lukket retspsykiatrisk afdeling. Du er spærret inde imod din vilje, du har bunker af regler du skal følge her dag. Du bor i et værelse som mest af alt ligner en fængselscelle. Du må ikke selv vælge den mad du spiser, og nu må du heller ikke længere selv vælge din belysning. Der mangler faktisk kun to ting, for at af-personificeringen af både personale og patienter er total og det er at man indfører hvide uniformer til patienterne og man erstatter patienternes navne med numre. Så er det ganske enkelt umuligt at se forskel på Slagelse hospital og en KZ-lejr i polen.


Top