Tanker Om Retspsykiatri

Usammenhængende tale

Det er meget svært for en overlæge at vurdere om en person har usammenhængende tale. Her er et eksempel på hvorfor: Lad os forestille os, at Albert Einstein af en eller anden grund ender i en situation, hvor han nu fører en samtale med en psykiater. Einstein har en stor viden om kvantemekanik, som psykiateren med stor sikkerhed IKKE besidder. Einstein begynder nu at fortælle psykiateren om lysets kvantestruktur. Einstein fik i øvrigt en Nobel-pris for at påvise lysets kvantestruktur. Psykiateren vil nu være i den situation, at ”patienten” (Einstein) fortæller psykiateren om noget som psykiateren har absolut ingen kendskab til.


Psykiateren er altså i en situation hvor han ikke forstår hvad patienten siger til ham. Betyder dette så at der er tale om usammenhængende tale? Kan psykiateren tillade sig at kalde patienten (Einstein) for psykotisk blot fordi at psykiateren ikke kan forstå hvad patienten siger? Nej. personen (Einstein) taler ikke usammenhængende, han taler derimod om noget psykiateren ikke har kendskab til. Patienten (Einstein) er heller ikke psykotisk. Som psykiater kan man altså godt have en patient, som siger noget der ikke giver mening for psykiateren, uden at patienten derved taler usammenhængende eller er psykotisk.


At tro at en psykiater vil være i stand til at vurdere alle mennesker på om deres tale er usammenhængende eller ej og derved erklære patienten psykotisk eller ej, er at påstå at alle psykiatere er almægtige. Det er det samme som at antage at alle psykiatere er alvidende som en eller anden guddom. Psykiatere er mennesker og de har begrænsninger som alle andre mennesker. Psykiatere vil også komme ud i situationer hvor de taler med en person som ganske enkelt ved mere om et emne end psykiateren. Jeg har interesseret mig for biologi, adfærd, psykologi og psykiatri i mere end 26 år.


I denne tid har jeg oparbejdet en del erfaring og viden. Jeg er skuffet over at psykiatere og overlæger vurdere mine udtalelser som psykotiske hver gang de ikke kan forstå hvad jeg siger. Hver gang en psykiater eller overlæge erklærer en patient psykotisk blot fordi psykiateren ikke kan forstå hvad patienten siger, så er det det samme som at sige, til patienten at han ikke kan tillade sig at være klogere end psykiateren eller overlægen. Når alt kommer til alt, så er psykiatere bare mennesker ligesom alle os andre. Det er det mest arrogante der findes, når en patient bliver erklæret for psykotisk bare fordi patienten ved noget som overlægen ikke ved noget om.


Top