Tanker Om Retspsykiatri

Tvang - er behandlingen tvang?

Hvordan finder man som patient ud af om man er underlagt tvang i henhold til psykiatriloven? Der findes mange patienter som går rundt og tror at de er underlagt tvang, men som faktisk slet ikke er underlagt tvang. I starten af min egen indlæggelse gik jeg faktisk også rundt og spiste medicin i den tro at det var tvang, men jeg er nu blevet meget klogere. I året 2011 fik jeg Seroquel. Jeg havde det utroligt dårligt på grund af medicinen og jeg var ret sur over at jeg var tvunget til at spise medicin. Jeg skrev derfor en klage til Patientklagenævnet for at klage over tvangen. Til min store overraskelse fik jeg blot nogle dage senere et brev tilbage fra Patientklagenævnet.


Der stod i brevet at man havde undersøgt mit behandling og havde konstateret at jeg ikke spiste medicin med tvang. Jeg var mildest talt meget overrasket, for her gik personalet og kikkede truende på mig og sagde at jeg SKULLE spise medicinen og så var det slet ikke tvang. Der var bare tale om at personalet havde udøvet en kraftig form for motivation af mig. Jeg blev faktisk utroligt sur over at jeg havde spist medicin, som angiveligt var frivilligt. Jeg erfarede med denne klage at man ikke kan stole på personalet. Personalet havde jo presset medicin ned i halsen på mig, og det faktum at jeg ikke havde klaget tydeligt over denne fremgangsmåde blev altså fortolket som at jeg havde spist medicinen frivilligt. Efter denne dag blev mit syn på personalet og min adfærd overfor personalet en helt anden.


Det var en af de dage i mit liv, hvor jeg lærte at man skal være en utrolig hård banan for at overleve i retspsykiatrien. Jeg havde faktisk været underlagt det mange kalder for frivillig tvang. Ordet er i sig selv noget underligt noget, men det kan du læse om i en anden tekst. Jeg har længe undret mig over tvangsbegrebet, og en dag talte jeg med en overlæge om tvang. Han informerede mig om at det var let at se om jeg var underlagt tvang. Hver gang der er tale om tvang, så skal der møde en læge op og se at tvangen bliver udført. Hvis du får medicin under tvang, så møder der altså en læge op hver gang du skal have medicin. Han skriver efterfølgende i en tvangsprotokol at tvangen er udført og at han har bevidnet denne tvang.


Hvis du som patient spiser medicin eller laver bestemte opgaver, som fx at vaske op, og der ikke er en læge til stede når du spiser din medicin eller vasker op, så er der tale om at du laver en frivillig handling. Hvis du går rundt og spiser medicin hver dag i den tro, at det er tvang, og der ikke er nogen læge til stede når du spiser din medicin, så er der ikke tale om tvang. Det er tæller er ikke hvordan du har det med at spise medicin. Jeg kender masser af mennesker som spiser medicin frivilligt hver dag, men som føler det er tvang. Patientklagenævnet og overlægen er ganske ligeglad med hvad du føler når du spiser din medicin.


Top

Det eneste der kan afgøre om du spiser medicin eller laver en anden handling med tvang er om der rent faktisk møder en læge op når tvangen bliver udført. Hvis der ikke er en læge til stede, så er det frivilligt, også selv om du ikke synes om det. Hvis alle de patienter som føler at de spiser medicin under tvang, rent faktisk også klagede over denne tvang, så ville Patientklagenævnet få meget travlt, for der findes mange utilfredse patienter i retspsykiatrien. De fleste patienter går rundt i den tro at de er underlagt en tvang som de ikke kan blive fri for, og overlægerne er utroligt glade for at deres patienter har denne tro.


Det giver overlægerne arbejdsro, så de har mere tid til at tvinge medicin ned i nogle flere patienter. Hvis alle patienter klagede i overensstemmelse med deres følelse af tvang, så ville overlægerne få en meget stor opgave med at give deres patienter medicin. Overlægerne må være nærmest jublende glade over at patienterne ikke har forstand på definitionen af tvang, og det kunne på ingen måde falde dem ind at undervise patienterne i definitionen af tvang. En del af den magt som overlægen har over sine patienter, den får han sørme af patienterne.


Top