Tanker Om Retspsykiatri

Straf af person som er uegnet til straf

Jeg har det med at undre mig over alle mulige småting. Her er så endnu en af disse småting.


Eksempel

En person gør noget ulovligt. Personen bliver efterfølgende mentalundersøgt. Personen bliver fundet sindssyg i gerningsøjeblikket. Personen kommer nu i retten og får en behandlingsdom. Efterfølgende bliver personen indlagt på en retspsykiatrisk afdeling. På denne afdeling har man en husorden. Det kan nu være at personen vælger at overtræde denne husorden. Personen bliver nu straffet. Han får fx at vide at de næste 7 dage må han ikke gå ud af sit værelse. Personen blev fundet sindssyg i gerningsøjeblikket. Grunden til at han stadig er på en retspsykiatrisk afdeling må være fordi man mener at personen stadig har en psykisk lidelse. Der er altså tale om at personen under hele det ovenstående forløb har haft en psykisk lidelse.


Her kommer så mit første spørgsmål

Hvis personen er blevet fundet uegnet til straf på grund af en psykisk lidelse, hvordan kan det så være, at det er i orden at straffe personen for at overtræde husorden, han har jo trods alt stadig en psykisk lidelse i det øjeblik han vælger at overtræde husorden ?


Andet (og tredje) spørgsmål

Hvis personen tilsyneladende er egnet til at blive straffet, når personen overtræder en husorden, er det så fordi man i virkeligheden mener at personen er rask nok til at blive straffet ?


Hvis personen i virkeligheden er rask nok til at blive straffet, er personen så ikke også i virkeligheden rask nok til at blive udskrevet ?


Top