Tanker Om Retspsykiatri

Støj er magt - Sko

Man ved flere ting om chimpanser, som også er gældende for mennesker. Man ved fx at chimpanser som ønsker at udstråle magt, de gør hvad de kan for at rende rundt og lave støj. Støjen spreder sig omkring dem og fylder rummet omkring dem med netop deres lyd. Mennesker kan finde på det samme. Nogle mennesker elsker at gå rundt i sko der larmer helt vildt. Det gør at man kan høre dem langt væk, med andre ord, de fylder i rummet. Vi har på vores afdeling en overlæge (Susanne Møller Madsen), som stort set altid går i sko som larmer voldsomt. Når jeg sidder inde på mit værelse, så kan jeg høre hende komme gående helt ude på vejen, og selv om jeg sidder med lukket vindue og dør, så kan jeg høre når hun kommer ind på afdelingen.


Nu er der et enkelt problem ved denne form for magt. Hvis jeg nu sagde til alle andre patienter, at de allesammen skulle begynde at gå rundt i sko der larmede, så ville der blive en voldsom støj på afdelingen, som hverken patienter eller personale ville kunne holde ud. Jeg prøver således ikke på at fortælle dig at du skal gøre det samme. Det jeg prøver på er, at gøre dig opmærksom på den magt der omgiver dig på din afdeling. Det er ikke kun irriterende at høre på for patienter. Det kan også godt være irriterende for andre personaler.


En dag stod jeg et sted i afdelingen Pilehus (P4) Nykøbing Sjælland, hvor man er svær at få øje på. Der kom så en personale gående i et par støvler som lavede en voldsom lyd når hun gik. Hun gik ind på kontoret og lukkede døren efter sig. En personale (Søren Johansen) stod ude midt på gangen sammen med en anden personale, og Søren Johansen sagde nu til den anden personale: ”Ja, jeg var da blevet tosset af at høre på den larm, hvis jeg var patient her i afdelingen”. Dette viser blot at personalet udemærket godt ved hvad der påvirker patienterne på afdelingen i negativ retning, men alligevel undlader de at gøre noget ved det, for Søren Johansen gik jo ikke ind til sin kollega og sagde til hende at hun larmede, han lod hende bare larme videre.


Top