Tanker Om Retspsykiatri

Shampoo og bivirkninger

Shampoo

For en del år siden arbejdede jeg et sted, hvor jeg kom i tale med mange lastbil-chauffører. En dag stod jeg så igen og snakkede men en chauffør. Jeg spurgte ham hvad han kørte med i sin tankvogn. Han forklarede mig at han kørte til Tyskland flere gange om ugen for at hente skumningsmiddel. Jeg spurgte ham hvad søren man brugte skumningsmiddel til. Han forklarede mig, at når man laver shampoo, så er det ikke alle shampoo'er der begynder at skumme af sig selv. Undersøgelser havde vist at de fleste forbrugere har den opfattelse af shampoo, at hvis shampoo'en skummer, så er det et tegn på at shampoo'en virker.


Dette er dog ikke korrekt. Der findes nemlig mange typer at shampoo, som virker fint, men som bare ikke skummer. Man tilsætter så skumningsmiddel til shampoo'er som ikke skummer af sig selv. Man tilsætter således udelukkende skumningsmiddel, fordi at forbrugeren har en idé om at shampoo'en kun virker hvis den skummer. Men der er dybest set ikke nogen sammenhæng mellem shampoo'ens skum og dens virkning, men det er hvad de fleste forbrugere tror, og det retter producenterne sig så efter.


Bivirkninger

Det er mit indtryk at mange patienter har den opfattelse, at hvis en medicin ikke har bivirkninger, så er det nok fordi at medicinen ikke virker. Det er således på samme måde med medicinen som med shampoo'en. Forbrugeren har sat en sammenhæng mellem medicinens effekt og dens bivirkninger, og er kommet til den konklusion, at det er bivirkningerne der medfører en virkning af medicinen. Måske er det derfor ikke helt korrekt at lave medicin med så få bivirkninger som muligt. Måske skulle man med visse mediciner tilføje stoffer, der giver bivirkninger, så patienten får det dårligt, og tænker om netop denne medicin, at den da må være stærk, siden den giver så mange bivirkninger. Det er mit indtryk at man med visse patienter således kun kan få dem til at spise medicinen (kompliance), hvis medicinen har bivirkninger. Måske er det hele bare en illusion. Men hvorfor bryde illusionen, hvis salget går strygende?


Top