Tanker Om Retspsykiatri

Psykiateren

Psykiateren er i sig selv et problem i forhold til at behandle patienter med psykisk lidelse. En psykiater er en læge som har taget en ekstra uddannelse. Dette gør at psykiaterens primære tankegang er af somatisk karakter, og selv om man giver lægen en ekstra uddannelse i psykiske lidelser, så vil psykiaterens primære tilgang til patienten stadig være at somatisk karakter. Hvis man skal have en psykiater til at forstå en psykisk lidende patient på tilstrækkelig god vis, så er man nødt til at lave om på psykiaterens uddannelse, således at en psykiater ikke er en læge der har læst psykologi, men i stedet for måske en psykolog der har læst medicin.


En psykiater skal konstant prøve på at abstrahere fra sin somatiske viden om mennesket hver gang psykiateren taler med en patient med en mulig psykisk lidelse. Psykiateren vil ofte fejle og komme til at se noget somatisk ved patienten i stedet for noget psykisk. Der er en af de primære grunde til at psykiatere elsker at give deres patienter medicin i stedet for terapi. En psykolog med medicinsk viden, vil med stor sikkerhed være mere tilbøjelig til at starte med at give en patient terapi i stedet for medicin. Hvis det eneste værktøj man har er en hammer, så ligner alle problemer et søm.


Og stort set hver gang en psykiater får en patient med en psykisk lidelse, så er piller en god idé. Hvis jeg fx læser en brochure om en ny medicin imod psykisk lidelse, som er rettet imod psykiatere, så de kan lære den nye medicin at kende, så er det slående hvor meget man går op i selve medicinen og hvordan den virker rent kemisk inde i kroppen, og hvor lidt der står om de psykiske effekter af medicinen. Medicinen påvirker patientens tanker og følelser, men det er som regel næsten ikke nævnt i en sådan brochure.


Top