Tanker Om Retspsykiatri

Patienterne får forskellige ting at vide

En ting, som er meget udbredt i retspsykiatrien er at tale med hver enkelt patient for sig, uden at de andre patienter kan høre hvad der bliver sagt. Personalet siger selv, at det er for at beskytte patienten, da der kan være tale om at man skal tale med patienten om personlige eller fortrolige emner. Fremgangsmåden har dog også en anden effekt, og det er at det beskytter personalet i de situationer hvor de siger noget til patienten som ikke er sandt. Der er jo kun patienten og en enkelt eller to personaler til stede ved samtalen.


Dette giver personalet mulighed for at give informationer til de forskellige patienter som er i tydelig modstrid med hinanden. Denne uoverensstemmelse bliver tydelig når patienterne snakker med hinanden om de informationer de har fået fra personalet. Så kan patienterne hurtigt konstatere om det patienterne har fået at vide af personalet er sandt eller ej. Lad mig komme med et personligt eksempel. Hver gang jeg taler med min overlæge, så minder jeg ham om hvor meget det koster at have mig indlagt. Jeg koster nemlig cirka 5.500 kr hver dag.


Det som er interessant, er at personalet og overlægen prøver at få det til at se ud som om at det er ligegyldigt hvad jeg koster at have indlagt, og at det da ikke gør noget at jeg fylder en plads her på afdelingen. Blot to dage efter denne samtale, havde jeg en samtale med en anden patient, som skulle udskrives. Han havde talt med den samme overlæge. Overlægen havde fortalt patienten at han skulle udskrives fordi overlægen da ikke længere havde plads til ham på afdelingen, og at der i øvrigt var en anden patient som ventede på at få hans værelse.


Ved den ene samtale er overlægen ligeglad med om jeg fylder et værelse. Blot få dage senere er det meget vigtigt at få en patient udskrevet da en ny patient venter på plads på afdelingen. I min verden findes der kun et enkelt ord for denne adfærd og det er manipulation. Jeg taler med en del patienter hver dag, og manipulation er noget som sker utroligt ofte. Hvis patienter i retspsykiatrien skal lære sandheden at kende, så er det bedste patienterne kan gøre, det er at tale med hinanden.


Top