Tanker Om Retspsykiatri

Øjenkontakt (Mødet mellem patient og overlæge) - del 1

Hvad er god øjenkontakt? Når en patient og en overlæge mødes til en samtale, så vil en vigtig del af samtalen være deres øjenkontakt. Men hvad er god øjenkontakt. Du skal huske på at det som bliver skrevet ned om samtalen, vil blive skrevet ned af personalet og overlægen. Der vil derfor altid stå deres version af samtalen. Dette gælder også beskrivelsen af den øjenkontakt som måtte have været under samtalen. Hvis overlægen skriver at der har været god øjenkontakt, så skal dette ses som overlægens fortolkning af øjenkontakten, og hvordan han oplevede den. At skrive at der var god øjenkontakt er blot overlægens subjektive vurdering af øjenkontakten.


Hvis han skulle have været objektiv, så ville han have beskrevet den i detaljer, men det gør overlæger som oftest ikke. Når man derfor læser i en journal at der har været god øjenkontakt, så ved vi ikke noget om den øjenkontakt der har været mellem patient og overlæge, kun at overlægen synes om øjenkontakten der var under mødet. Overlægen sidder i en magtsituation overfor patienten. Hvis overlægen derfor følte at han havde magt via sin øjenkontakt, så vil han med stor sandsynlighed skrive at der var en god øjenkontakt. Det er uhøfligt at stirre, men jeg oplever ofte overlæger gøre dette, men for overlæger er dette blot et udtryk for at de udtrykker magt via øjnene.


Hvis patienten stirrer på overlægen lige så meget som overlægen stirrer på patienten, så kan du være sikker på at overlægen vil skrive i journalen at patienten havde et stirrende blik. Dette skal ikke ses som at patienten havde en dårligere øjenkontakt end overlægen, men det skal blot ses som et udtryk for at overlægen ikke synes om at man stirre på ham, da det får overlægen til at fremstå som mindre magtfuld. Som du nok kan forstå så handler en samtale ikke bare om det patient og overlæge siger til hinanden. Det handler også om magt. Hvis du er utilfreds med at overlægen nærmest prøver på at nedstirre dig som patient, så er det et godt magtmiddel at stirre tilbage på overlægen.


Selv om situationen godt kan virke lidt underlig, så er der ingen tvivl om at det har den effekt at overlægen vil blive utryg i situationen, da overlægen hurtigt opdager at han ikke har magten i øjenkontakten. Han kan ikke forhindre patienten i at kikke på ham, men det han som oftest gør er at skrive negativt om din øjenkontakt i din journal. Hvis du senere læser i din journal og ser at han skriver negativt om din (aggressive) øjenkontakt, så skal du blot se det som et udtryk for at det du gør virker på overlægen. Inden for psykologien kalder man det blandt andet for: 'identifikation med aggressor'. Det skal forstås på den måde, at overlægen er aggressiv overfor patienten via sin øjenkontakt, og nu efterligner patienten overlægens adfærd, ved at stirre tilbage på overlægen. At nedstirre overlægen kan godt gøre han usikker, og i det øjeblik han bliver usikker, så er han lettere at vælte om kuld.


Top