Tanker Om Retspsykiatri

Objektivitet

Det lyder måske let, men det er faktisk ikke så let at være objektiv. Før man overhovedet kan gøre sig forhåbninger om at være objektiv, så skal man gøre sig bekendt med alle de fejl, som hjernen kan finde på at gøre, og som vil forhindre dig i at være objektiv. Hvis du ikke sætter dig ind i de fejl som hjernen ofte gør, så vil du let komme til at tro at du er objektiv, selv om du slet ikke er det. Det kræver en god portion øvelse at være objektiv, og der vil både være indre og ydre funktioner og kræfter, som konstant vil prøve på at forhindre dig i at se verden som den i virkeligheden er.


Hvis du ikke konstant holder øje med dig selv og det du tænker, så vil du meget let komme til at fejle, og du vil glide ind i en subjektiv verden, uden at du egentlig selv er klar over det. Alle mennesker vil som udgangspunkt være overvejende subjektive. Det kræver øvelse at lære at skelne mellem det som er subjektiv og objektivt. Individet vil altid indeholde subjektive meninger. Hvis du kan lide lagkage, så er der intet objektivt ved denne tanke, du kan bare godt lide lagkage.


Jeg hører hver dag de mest utrolige udtalelser fra personalet og overlægen på den afdeling hvor jeg er indlagt. Jeg er imponeret over hvor meget vås de kan nå at sige på en vagt. De er tydeligt ude af kontakt med sig selv. Deres subjektivitet skinner konstant igennem i det de gør og skriver i patienternes journaler. Det er ganske umuligt for mig at skrive deres fejl ned i min dagbog - der er ganske enkelt for mange. Der er dog dage hvor jeg er lige ved at falde sammen af grin, men jeg har dog lykkedes med at holde masken indtil nu og lade som ingenting.


Top