Tanker Om Retspsykiatri

'Normal' er ikke noget vi lægger mærke til

Hvor tit har du prøvet at gå ned af din lokale gågade og så pludselig sagt til dig selv: ”Hold da op! ham manden derovre, han er jo helt normal !”. Personligt tror jeg aldrig at du har tænkt denne tanke. Men hvorfor dog ikke? Til gengæld, så tror jeg at du har gået en tur i den lokale by, og pludselig har du tænkt ved dig selv: ”Ham manden, der står og venter ovre ved butikken, han er vist ikke helt normal!”. Normale mennesker er ikke noget vi lægger mærke til. Til gengæld så lægger vi let mærke til hvis en person har en adfærd som virker afvigende.


Mennesker har ikke problemer med at stemple andre mennesker som afvigende, men det er faktisk ret svært at stemple andre mennesker som normale. Jeg hører ofte om personer som føler at de er blevet stemplet som ”SYGE”, men jeg hører aldrig om mennesker, der har været hos psykiateren og er blevet STEMPLET som ”NORMAL”. Det ligger lidt i systemet at læger og psykiatere tager sig at syge mennesker. Men hvorfor findes der ikke rask-seere (personer som udelukkende prøver på at se dig som rask), som kan se om du er rask, og så give dig et stempel på at du er rask.


Jeg hører om mennesker som har været hos flere forskellige læger og lægerne har allesammen fortalt personen det samme, at han var syg. Han har altså flere stempler i panden med teksten ”syg”, så han må sandelig være syg. Der findes mig bekendt ikke en diagnose-kode der hedder: ”RASK” eller ”NORMAL”. Dybest set, så er raske mennesker, bare mennesker hvor man endnu ikke har fundet tegn sygdom. (Men tegnene er der nok et sted. Søg og du skal finde). ”Prøv at se ham manden derovre! Han har været hos 4 læger, og de har allesammen stemplet ham som normal”.


Top