Tanker Om Retspsykiatri

Motion er sygeligt

På et tidspunkt var jeg indlagt i Pilehus (P4, Nykøbing Sjælland). Jeg var varetægtsfængslet i størstedelen af mit ophold i Pilehus. Det kan være utrolig kedeligt på en sådan lukket afdeling. Desuden havde jeg heller ikke lov til at komme ud af afdelingen. Jeg følte dog at jeg trængte til motion, så jeg begyndte at gå rundt i den lukkede udestue. Udestuen er ca 30 meter bred og 10 meter dyb. Jeg begyndte at gå i store cirkler i gården, for at få tiden til at gå med at få motion. Jeg fik ofte rundt i udestuen en til to timer af gangen. Dette begyndte jeg så at gøre hver dag.


I denne periode havde jeg en samtale med en psykolog en gang om ugen. Han begyndte en dag at snakke med mig om mine gåture i udestuen. Han lod mig forstå at han så det som et tegn på at jeg fejlede noget, men at jeg kunne bevise overfor ham, at jeg ikke fejlede noget hvis jeg lod være med at gå rundt i udestuen i en uges tid. Jeg fandt hans udtalelse underlig og oplyste ham om at det ikke kunne falde mig ind at stoppe. Jeg havde brug for motion, og jeg kan ikke se hvorfor jeg skal fratages min eneste mulighed for at gå, bare fordi psykologen har fået den idé at jeg fejler noget fordi jeg keder mig og har brug for motion.


På en måde, så kan jeg godt forstå hans reaktion på mine gåture i udestuen. For ifølge personalerne på de retspsykiatriske afdelinger, så findes der ikke kedsomhed på deres afdelinger, og uanset hvad patienterne ellers laver fordi de keder sig, så er det altid et udtryk for at patienten fejler noget, og så er det vel nok godt at personen er spærret inde på en lukket afdeling, så personen kan få noget hjælp. Jeg vil gerne indrømme at patienter nogle gange gør lidt anderledes ting på en lukket retspsykiatrisk afdeling, men personalet er ganske uden fatteevne. De kan simpelt hen ikke forstå hvor røv sygt det kan være at være spærret inde på en psykiatrisk afdeling. Personaler er ganske uden evne til at se relationen mellem årsag og virkning. Man skulle tro, at det var et krav til personalerne, at de kan tage hovedet af inden de går på arbejde.


Top