Tanker Om Retspsykiatri

Min verden

Jeg skriver faktisk en del artikler på Facebook, og du undre dig nok over hvor jeg får alle mine fantastiske og nogle gange også uhyggelige informationer fra om det menneskelige sind. Jeg har derfor lige taget mig tid til at gennemgå de vigtigste kilder i denne tekst. Der findes dog mange flere end de nedenstående. Jeg kan engang imellem godt tage mig til hovedet og undre mig. Der findes så utrolig meget viden om psykiatri og lignende emner uden i den store verden, og jeg er faktisk ret skuffet, når jeg taler med danskere som slet ikke kender til denne viden.


Noget af den viden jeg henviser til her er mere end 40 år gammel. Alligevel er der ikke ret mange i Danmark som kender det voldsomme arbejde der er udført indenfor fagene psykiatri, psykologi, sociologi og meget andet. Jeg har mødt indtil flere psykiatere og psykologer som bare er et stort spørgsmålstegn når jeg henviser til nedenstående personer, eller også har de hørt om dem, men ved ikke hvad de har udrettet af vidundere her på jorden.


Kender du f.eks. Jared Diamond, han er verdensberømt for at beskrive mennesket som det menneske det er, men ingen kender ham i Danmark. Eller hvad med Lawrence Kohleberg - endnu en verdenskendt mand, men altså bare ikke i Danmark. Kender du måske Daniel Dennet. En filosof som virkelig forstår hvordan hjernen fungerer. Jeg vil lige slutte af med psykiateren Vilayanur S. Ramachandran. En mand der i den grad har lavet om på vores opfattelse af den menneskelige bevidsthed. Han står på Times liste over de mest indflydelsesrige mennesker i dette årti. - bare lidt oplysning.


Top

Her er lidt om personerne på Wikipedia:


Philip Zimbardo

Vilayanur S. Ramachandran

Stanley Milgram

Daniel Dennett

Jared Diamond

Lawrence Kohlberg

Ivan Pavlov

Abraham Maslow

Noam Chomsky

J. Anderson Thomson


Andre (for mig) vigtige personer:


Richard Dawkins - evolution og religion


Donald R. Prothero - muligvis palæontolog


Sam Harris - en del om moral og fri vilje


Harry Harlov - ham med aberne


David Rosenhan - 8 raske mennesker som er indlagt


Jean Piaget - har studeret børns udvikling


Erving Goffman - sociolog fra Canada. Har skrevet bogen Asylums + Goffman's book Strategic Interaction (1969) om spilteoriPersoner med relevans:


Kurt Schneider - tysk psykiater


Eugen Bleuler - Swiss psychiataristDe fleste af ovenstående personer kan du også finde på youtube.


Jared Diamond- Guns, Germs and Steel - del 1

Jared Diamond- Guns, Germs and Steel - del 2

Jared Diamond- Guns, Germs and Steel - del 3

Top