Tanker Om Retspsykiatri

Læs dig ud af medicinen

Det er min erfaring efter 4½ år i retspsykiatrien (marts 2015), at der er en meget stærk sammenhæng mellem hvad du som patient ved om retspsykiatri og hvor meget medicin du vil blive tvunget til at spise. Sammenhængen er simpel. Jo mere du ved om psykiatri og i særdeleshed retspsykiatri, jo mindre medicin vil du også få. Det er min erfaring, at patienter ikke bliver medicineret ud fra en psykisk lidelse med ud fra hvor klog patienten er og hvor meget patienten ved om retspsykiatri. Det er derfor du bør gøre alt hvad du kan for at lære noget om retspsykiatri.


Personalet på din afdeling kan godt finde på at tilbyde dig psyko-edukation, men den viden du vil få i dette forløb vil langt fra være tilstrækkeligt til at du kan forhindre at du bliver medicineret alt for meget. Jeg har oplevet flere patienter blive udsat for tvang på grund af en adfærd, som dybest set var et udtryk for mangelfuld viden og som dybest set ikke havde noget med psykisk lidelse at gøre. Retspsykiatri handler ikke om at hjælpe mennesker med en psykisk lidelse. Retspsykiatrien er et simpelt spil.


Retspsykiatrien er en form for våbenkapløb mellem overlæger og patienter. Den kamp der bliver udspillet mellem overlæge og patienter handler udelukkende om en enkelt ting og det er viden og information. Retspsykiatrien gør alt hvad den kan for at opretholde hemmeligheden om hvad der i virkeligheden sker i retspsykiatrien, af den simple grund, at hvis alle vidste hvad der skete i retspsykiatrien så ville den blive lukket ned, med det samme. Der er tale om et våbenkapløb hvor våbenet er viden.


Det er overlægens overlegne viden om retspsykiatri der sætter ham i stand til at tvangsmedicinere patienterne, men hvis patienterne ved lige så meget som overlægen, så vil det sandelig ikke være let at være overlæge og tvangsmedicinere patienterne. Det er ikke gratis at lære noget om retspsykiatri. Jeg vil med disse tekster kræve noget af dig som læser, men jeg kræver det kun af dig fordi jeg ved at det vil hjælpe dig til at blive en stærkere og klogere patient. Hvis du ikke har noget imod at blive tvangsmedicineret så er det selvfølgelig ganske overflødigt at læse disse tekster.


Top