Tanker Om Retspsykiatri

Kontra-intuitiv viden

De fleste mennesker ved vel nok hvad det vil sige at have intuition. Man er i en situation og intuitionen kommer hurtigt med en god forklaring på hvad der sker i netop denne situation. Der findes dog situationer hvor vores intuition tager fejl, og vi opdager det desværre ikke ret tit. Lad mig komme med nogle eksempler:


Eksempel 1

Du har sikkert hørt at forældre siger til deres børn, at de ikke må tale med fremmede mennesker. Det virker umiddelbart som en god regel. Vi kan have denne mening af flere grunde. En af grundene er at vi gerne vil beskytte vores børn imod seksuelle overgreb. Men der er et lille problem. Vidste du fx at de fleste børn som bliver udsat for seksuelle overgreb faktisk bliver udsat for dette overgreb af en af personerne i barnets familie. Det er desværre ofte en onkel. Nu er det så at du skal til at tænke. Der er tale om en situation som er kontra-intuitiv, for den strider imod din umiddelbare fornuft, men virkeligheden er at chancen for at barnet bliver seksuelt udnyttet af sin onkel er faktisk mange gange større end at barnet skulle blive udsat for seksuelt overgreb fra en fremmed mand. Spørgsmålet er så om du nu kan stritte imod din intuition og fremover sige følgende til dit barn:


Du må ikke lege alene med din onkel


Eksempel 2

Hvem tror du at du umiddelbart ville være mest bange for: En gift mand med to børn på vej til skole eller en beskidt vagabond, som sidder og råber efter de forbipasserende? Måske skulle du være mest bange for den gifte mand med de to børn. Her er en generel beskrivelse af en seriemorder: Han er gift og har 2 eller 3 børn, og hvis du spørger hans naboer så vil de fortælle dig at han altid er sød og venlig. Jeg tror ikke at du er vant til at tænke på en gift mand med to børn som en mulig seriemorder. Men det er nu virkeligheden. Det strider imod vores intuition at se en mand med to børn som en mulig seriemorder.


Top