Tanker Om Retspsykiatri

Klarsyn

Alle mennesker har tanker. Nogle tanker er mere lucide (klare) end andre tanker. I den ene ende af dette kontinuum har vi de illusoriske tanker (illusionerne) og i den anden ende har vi de lucide (klare) tanker. En faktor som vil have stor indflydelse på hvor dine tanker vil ligge i dette kontinuum, vil være dine følelser. Dine følelser er et tankeværktøj som skal sikre din overlevelse som individ. Dine følelser vil derfor være tilbøjelige til at påvirke din tankegang på en sådan måde at dine tanker og handlinger på bedste måde kan sikre din overlevelse. Det betyder også at dine følelser vil blive ved med at påvirke og bøje dine tanker indtil de er en fordel for din overlevelse. Det er altid godt at overleve, men man skal huske at overlevelsen derved altid har en pris. Prisen du skal betale for denne overlevelse er et forvrænget billede af den virkelige verden. Der vil således være en stærk sammenhæng mellem din overlevelse (følelser) og dit klarsyn på verden.


Jo stærkere dine følelser påvirker dine tanker, jo større vil chancen være for at du har et forvrænget verdensbillede. Der er i sig selv ikke noget galt i følelser. Man skal bare lære at forstå og acceptere den effekt følelserne har på vores forståelse af verden. Jeg prøver ikke på at fortælle dig at du skal være uden følelser. Jeg prøver på at lære dig at forstå er der er situationer hvor følelser er helt i orden, men at der samtidig er tidspunkter hvor følelser kan forhindre dig i at træffe fornuftige beslutninger. Følelser skal ikke udryddes. Følelser kan og skal dog kontrolleres i visse situationer. Hvis du kommer ud for en ulykke, så nytter det ikke at du stiller dig op og tuder midt i det hele.


Så er det i orden at slå følelserne fra og finde den handling som bedst kan få dig ud af en eventuel farlig situation. Alle mennesker har illusioner og alle mennesker har vrangforestillinger. Det som adskiller de normale fra de unormale er ikke om disse illusioner og vrangforestillinger er til stede eller ej. Det som er forskellen er mængden af illusioner og vrangforestillinger de enkelte mennesker er i besiddelse af. Det er ikke optimalt at være normal. Der findes mennesker som er både mere og mindre klarsynet end de normale. Som normal skal man huske på at vi er født med en indbygget Jantelov, som skal sikre vores overlevelse.


Vi kan ikke fjerne denne indbyggede funktion, for den er en del af vores hjerne, sådan er det bare. Men vi kan lære at forholde os til vores følelser. Det kræver stor øvelse gennem mange år, at blive i stand til at slå følelserne fra når der skal tages beslutninger i vigtige situationer. Nogle mennesker forguder nærmest deres følelser, men disse mennesker har en illusion. Disse mennesker har så stærke følelser at følelserne i sig selv er så stærke at hjernen ikke er i stand til at forstå at følelserne er med til at opretholde en illusion om verden som ikke er korrekt. Hvis du er i dine følelsers vold, så skal du ikke regne med at du kan se verden som den i virkeligheden er. Din intuition om verden er ikke bedre end dine følelser giver dig lov til.


Top