Tanker Om Retspsykiatri

Kemisk ubalance i hjernen

Jeg synes at talen om en kemisk ubalance i hjernen mangler nogle nuancer. Jeg gerne vil prøve på at klarlægge nogle af disse nuancer. Der har i efterhånden mange år været talrige diskussioner om hvorvidt psykiske lidelser som fx skizofreni er et udtryk for en ubalance i hjernen eller ej. Nogle psykiatere er fortalere for at der netop er tale om en kemisk ubalance i hjernen. Disse psykiatere mener ofte at man kan rette balancen op igen ved hjælp af fx antipsykotisk medicin, som primært ændret på niveauet af Dopamin i kroppen. Andre er imod denne opfattelse. Disse andre har den opfattelse, at der ikke findes nogen ubalance i hjernen og at antipsykotisk medicin i virkeligheden slet ikke retter en sådan ubalance, og at medicinering med antipsykotiske midler derfor dybest set er nytteløs.


Jeg mener at begge parter har lidt ret og tager lidt fejl. Hjernen er dybest set ikke andet end kemi. Alt hvad der sker oppe i vores hjerne er kemi og intet andet. Hele vores sjæl, hvis man vil vælge at kalde den det, er ikke andet end en kemisk process. Alt hvad der sker af gode ting og dårlige ting oppe i vores hjerne er derfor blot et udtryk for kemi. Hvis en person er glad, så er det bare kemi oppe i hjernen og hvis personen er sur, så er det også bare kemi oppe i hjernen. Det er således også kemi i vores hjerne når vi er raske og det er også kemi når vi har en psykisk lidelse. Lad mig lige starte med at tale om det at være sulten. En person, som ikke er sulten oplever netop ikke at være sulten. Men på et tidspunkt så vil personen blive sulten. Sult er dybest set et signal inde i vores nervesystem, som har til formål at sikre at når vi bliver sultne, så vil vi finde noget at spise, så vi holder op med at være sultne.


Sulten i sig selv er et udtryk for at der er ved at opstå en ubalance i kroppen, og at denne ubalance bør genoprettes. Man kan genoprette balancen ved at spise noget. Ubalancen er ikke et udtryk for at personen har brug for medicin for at genoprette ubalancen. Man kunne godt spise coca-blade, for de fjerner nemlig sult, men de fjerner ikke behovet for mad. Coca-blade fjerner kun følelsen af sult, men kroppen vil stadig være sulten. Når vores hjerne kommer i ubalance, så har den ikke brug for medicin. Det har brug for at man finder ud af hvad der skabte ubalancen, så man igen kan komme i balance. En ubalance i hjernen kan ikke helbredes med medicin. Man kan godt undertrykke tegn på ubalance med medicin, men ubalancen vil stadig være i hjernen. Det nytter ikke at give medicin i et forsøg på at rette en ubalance i hjernen.


Medicinen har næsten samme effekt, som hvis man kastede en håndgranat ind i hjernen. Medicin laver kun ballade i hjernen, og jeg er skuffet over at der findes så mange mennesker, der får alt for meget nytteløs medicin. Meget groft set, så kan man dele ubalancer i hjernen op i to grupper. Hurtige og langsomme ubalancer. Sult er en hurtig ubalance for den opstår blot nogle timer efter du sidst spiste mad. Depression eller skizofreni er meget langsomme ubalancer. En hurtig ubalance kan opstå hurtigt, men den forsvinder også hurtigt igen, så snart du spiser noget mad. En langsom ubalance er lang tid om at opstå og nå den er opstået er det en langsom process at få den til at forsvinde igen. Psykiske lidelser er et udtryk for ubalancer i vores hjerne.


Top

En person med en ubalance i hjernen skal ikke have medicin, da medicinen kun dæmper tegn og symptomer på ubalancen. Medicin kan på ingen måde fjerne en ubalance i hjernen. Patienten skal derimod have hjælp til at forstå at der er tale om en kemisk ubalance i hjernen, og at denne ubalance kan bringes tilbage i balance, men at det kræver at patienten er indstillet på at gøre en indsat på at komme tilbage i balance. Patienten skal forstå at ubalancen var lang tid om at opstå, og at den også vil være lang tid om at forsvinde igen.


Top