Tanker Om Retspsykiatri

Kan du lide musik - 1

Der kan være mange grunde til at høre musik, men har du tænkt på denne mulighed? Ofte hvis man spørger mennesker om hvorfor de har sex, så svarer de at de gør det fordi at det er sjovt og de godt kan lide det. Men det er jo ikke den virkelige grund til sex. Den virkelige grund er at hvis sex ikke var sjovt, så fik vi heller ikke nogen børn. Den virkelige grund til sex er altså at få børn, men hvis man spørger mennesker om hvorfor de har sex, så siger de at det er fordi at det er sjovt. Der er altså en grund til hvad mennesker svarer og hvad der egentlig er grunden. Vi kan som mennesker sagtens være ude af stand til at se hvad der er den virkelige grund til det vi gør.


En af de stærkeste evner hjernen har er egnen til at rationalisere, at komme på en god forklaring på noget vi føler eller oplever. Hvis ikke man virkelig tænker sig om, så vil man ofte komme frem til noget som måske ikke altid er sandheden. Nu kunne jeg jo godt spørge dig om du hører musik, og hvis du så hører musik, så kunne jeg jo spørge dig om hvorfor du hører musik. Hvis dit svar blot er fordi at du godt kan lide at høre musik, så er der tale om et halvt svar. Men hvorfor kan du godt lide af høre musik? hvad er det ved musikken, der gør at musik er godt? Når man hører musik, så beskæftiger man sig med noget som sker uden for kroppen og som stimulerer hørelsen. Din koncentration bliver derved flyttet hen til hørelsen. Men måske er det ikke musikken, der er tiltrækkende.


Måske er der i virkeligheden tale om at du bare vil undgå at have koncentrationen et andet sted. Forestil dig nu at du ikke hører musik. Hvor vil din koncentration så være i stedet for. Hvis du sidder i et rum helt alene uden musik, så vil du ikke have noget der kan påvirke dine sanser. Det eneste du så har tilbage du kan koncentrere dig om, er det du allerede har inde i dit hoved. Du er ikke længere koncentreret om noget ydre, men om noget indre. Men hvad nu hvis det indre, er noget du ikke har lyst til at koncentrere dig om.


Det kan være at du render rundt med en indre konflikt, som venter på at blive løst, men da det er en svær konflikt, så gør du hvad du kan for ikke at komme til at tænke på den. Det bedste du kan gøre er derfor at koncentrere dig om noget som ikke foregår oppe i dit hoved, men som foregår udenfor hovedet. Du kunne jo tænde for musikken, og blæse de ubehagelige tanker væk. Musik er pludselig ikke længere noget der tiltrækker dig fordi du kan lide musik. Musikken er pludselig blevet til en flugt fra dine egne tanker i stedet for. Måske var det bedst at slukke for musikken, og så erkende konflikten og så løse den. Næste gang du så får lyst til musik, så er det musikken der trækker og ikke en flugt fra noget andet.


Top