Tanker Om Retspsykiatri

Intelligens

Det er videnskabeligt bevist at stort set alle normale mennesker har en illusion om deres egen intelligens. Stort set alle normale mennesker har den tro at de er lidt klogere end gennemsnittet. Dette giver dog et problem. Det fører til at stort set alle normale mennesker på den ene eller anden måde vil kikke ned på deres medmennesker som mennesker med en lavere intelligens end dem selv. Dette er i høj grad et problem i psykiatrien. De fleste psykiatere er dog i besiddelse af en særlig kraftig illusion på dette område. De fleste psykiatere har nemlig den opfattelse at de er meget mere kloge end gennemsnittet, hvilket statistisk set er en kraftig illusion.


Det er lettere at vurdere et menneskes intelligens hvis personen som vi skal vurdere har en lavere intelligens end os selv. Det er derimod meget svært at vurdere en person hvis denne person har en højere intelligens end os selv. Nu er de normale mennesker så heldige at de tror at alle andre mennesker er mindre intelligente end dem selv. De vil derfor ikke tøve med at vurdere andre menneskers intelligens ud fra denne antagelse. Hvis en normal person støder på en anden person som har en afvigende forståelse af verden, så vil denne normale (og illusionerede) person straks tro at det er fordi at personen er mindre intelligent end en selv. Dette sikre også samtidig en opretholdelse af illusionen om at være mere intelligent end andre mennesker.


Der er tale om en bias af enorme dimensioner. Jeg har personligt altid haft problemer med de normale mennesker. Der er så to muligheder. Enten er jeg mere intelligent end de normale eller også er jeg mindre intelligent end de normale. De normales vurdering af min intelligens kan jeg som udgangspunkt ikke stole på, da jeg jo netop ved at normale vil have en tendens til at overvurdere egen intelligens og se ned på andres intelligens. Det er derfor svært at finde ud af om jeg er mere eller mindre intelligent end normalen. Men hvad så med mig selv. Mener jeg selv at jeg er klog? Jeg tror personligt ikke at jeg er udstyret med en bedre hjerne end andre mennesker. Jeg tror dog at jeg har en evne til at udnytte dens evner på en mere effektiv måde. Eller måske er min illusion bare total, og jeg er i virkeligheden dum som en dør.


Top