Tanker Om Retspsykiatri

Illusionen om lethed

Der findes spørgsmål som er lette at stille og spørgsmål som er svære at stille. På samme måde findes der også lette og svære svar. Jeg vil kun omtale to slags spørgsmål og svar i denne tekst. 1) Spørgsmål som er lette at stille, men svære at svare og 2) spørgsmål som er svære at stille men lette at svare. Her er et spørgsmål som er let at stille:


Hvordan virker tyngdekraften?


Spørgsmålet var let at stille, men det er sørme svært at svare på. Her er så en svært spørgsmål, som er let at svare på:


Har den intergranulære permeabilitet i undergrunden en betydning for hvor let det er at pumpe vand op af jorden?


Top

Spørgsmålet kan faktisk besvares med et ja eller nej, og det er ikke ret svært at svare på hvis man ved lidt om vand i undergrunden. Svaret er forøvrigt JA.


Men sådan tænker overlæger ikke altid. En del overlæger har den sære opfattelse, at hvis de stiller et spørgsmål, som er let at stille, så må det også være let at svare på, men sådan hænger virkeligheden bare ikke sammen. Min overlæge mener at jeg har en omstændig tankegang, men måske er det i virkeligheden overlægen der stiller spørgsmål, hvor det kræver omtanke at give et fornuftigt svar. Ofte vil psykiatere gerne have et hurtigt svar, men generelt set så er det en dårlig idé at give hurtige svar. Det handler om at tænke sig om. Du skal ikke være bange for at tænke dig om. Hvis du ikke lige umiddelbart har en intuition for hvornår det er en god idé at tænke sig grundigt om, så start med en tommelfingerregel. Tæl til 5 inde i hovedet hver gang, inden du svarer.


Top