Tanker Om Retspsykiatri

Hypotesen om den retfærdige verden

Mange mennesker tror fejlagtigt, at vi lever i en retfærdig verden. Lad mig lige opdatere dig kære læser:


VERDEN ER IKKE RETFÆRDIG


Ok, nu da vi har det på plads, lad os så komme videre....


Der er underligt nok mange mennesker som tror på at verden er retfærdig, selv om der findes masser at beviser på at verden ikke er retfærdig. Lad mig starte med to situationer:


Top

Eksempel 1

Der er nogle gange historier i pressen om at nogle mennesker har sparket eller talt nedladende til hjemløse mennesker inde i København. Mennesker som sparker eller taler nedlandende til hjemløse tror på hypotesen om den retfærdige verden, om deres reaktion er en negativ forståelse af hypotesen. De sparker til de hjemløse, fordi de har den opfattelse at hvis de er hjemløse, så er det nok deres egen skyld, og så gør det ikke noget at man også lige sparker til dem.


Eksempel 2

I Fort Lauderdale (USA) var der en aften en dame som skulle i byen. Hun gik ud iført en stram kort overdel, og en kort kjole. Hun havde ikke trusser på. En mand fik øje på hende og han greb fat i hende og slæbte hende ind til siden hvorefter han voldtog hende to gange. Efterfølgende kom sagen for retten, og manden blev frifundet for voldtægt. Man spurgte efterfølgende nogle af de mennesker som havde siddet i juryen, og de svarede at grunden til at manden ikke var skyldig i voldtægt, var fordi at kvinden selv havde været ude om det, ved at gå klædt så udfordrende som hun gjorde. (se link til sagen i bunden af teksten).


Hvis en personale på en retspsykiatrisk afdeling til at starte med oplever en patient som bliver dårligt behandlet, så vil personalen reagere ved at føle ubehag. Hvis situationen fortsætter, så vil personalen have svært ved hele tiden at holde dette ubehag ud. For at slippe for ubehaget ændre personalen nu adfærd. I stedet for at føle ubehag ved at se en patient blive dårligt behandlet, beslutter personalen nu i stedet for at give patienten selv skylden for den dårlige behandling. For hvis det er patientens egen skyld at patienten bliver behandlet dårligt, så behøver personalen ikke bekymre sig nær så meget for patientens lidelser. Verden er på mange områder uretfærdig. Der er to måder hvorpå man kan forholde sig til verdens elendighed:


Man kan se elendigheden i øjnene og accepterer den eksistens, og så gøre hvad man kan for at rette op på den, eller


Man kan lukke øjnene for verden elendighed og lade som om at den ikke eksisterer.


Top

Almindelige personaler på en retspsykiatrisk afdeling har absolut ingen indflydelse på de regler de skal følge i afdelingen. Personaler har derfor svært ved at følge den første mulighed, og de fleste personaler lander derfor i løsning nr 2 - de vælger at se den anden vej. En overlæge, som får en ny patient, sætter faktisk sin lid til at patienten selv tror på hypotesen om den retfærdige verden. Hvis patienten tror på hypotesen om den retfærdige verden, så vil patienten klandre sig selv for at være kommet i en situation hvor patienten nu skal udsættes for medicinering med et præparat, som vil være både ødelæggende for patientens helbred og samtidig nedsætte personens levealder betragteligt.


Hvis patienten bebrejder sig selv, og udelukkende ser sig selv som skyld i at patienten nu skal have medicin, så har patienten hermed også givet overlægen frit spil til at give patienten lige så mange forskellige former for medicin og i lige så store doser som overlægen ønsker det, og patienten vil på intet tidspunkt komme på den tanke, at det overlægen gør imod patienten er forkert, skadeligt eller moralsk forkasteligt. Men hvis man har et arbejde, hvor man konstant skal lukke ned for den kritiske del af sin hjerne, har man så det rigtige arbejde ? Jeg kunne personligt ikke have et arbejde, hvor jeg konstant ville være nødt til at slukke for min egen følelse af moral og empati bare for at komme igennem dagen.


Top