Tanker Om Retspsykiatri

Hvor længe er retspsykiatriske patienter syge ?

Det som jeg skriver om her, er det som jeg er kommet frem til ved at holde et vågent øje med retspsykiatrien. Det er et postulat, men jeg er ret sikker på, at hvis man får fat i tallene, så vil de vise, at jeg har ret. Det er faktisk en anelse underligt. Hvis man ser på en given forbrydelse og ser på hvor mange år man ville få i fængsel for en sådan forbrydelse, så viser det sig underligt nok, at næsten alle dem som får en retspsykiatrisk dom til behandling eller anbringelse altid er syge i mindst lige så lang tid (eller længere) end hvis de havde fået en fængsels-dom. For at komme med et eksempel: Hvis du gør en forbrydelse som ville have givet 3 år i fængsel, men du i stedet for får en behandlingsdom, så skal du regne med at samfundet vil betragte dig som syg i mindst 3 år.


Personligt synes jeg det er et meget ejendommeligt sammenfald. Jeg kender ikke til tilfælde hvor en person har gjort en forbrydelse som fx kunne have givet 5 års fængsel, hvorefter personen er blevet erklæret rask inden 5 år og sendt hjem. Jeg tror ganske enkelt ikke på at de eksisterer. Faktisk så tror jeg godt at jeg ved hvad det er der sker. Forestil dig en person som laver en forbrydelse som giver 5 års fængsel, men som i stedet for får en behandlingsdom. Der er nu noget som hedder retsfølelse.


Hvis man nu erklærede en sådan person rask efter blot et år og sendte ham hjem, så ville det gå ud over andre menneskers retsfølelse. Man vælger derfor at beholde ham som indlagt eller som hjemmegående med en dom og på medicin. Jeg tror ofte det sker at personer bliver raske ret hurtigt. Problemet med disse mennesker er jo at hvis man har dem låst inde på en retspsykiatrisk afdeling, og erklærer dem raske så kan man jo ikke længere holde dem indespærret. Og man er jo nødvendigvis nødt til at holde dem indespærret af hensyn til retsfølelsen. Med andre ord.


En patient er nødt til at være erklæret syg indtil der ikke længere er et problem med retsfølelsen. Personer i retspsykiatrien er altså derfor ikke nødvendigvis syge, man er bare nødt til at kalde dem for syge, så det ikke går ud over retsfølelsen. Så hvis du er retspsykiatrisk patient og du tror at du er indlagt fordi at du er syg, så tager du muligvis fejl. Det kan godt være at du er rask, men hvis man sender dig hjem, så vil det jo gå ud over retsfølelsen. Hvis du mener JEG tager fejl, så tager jeg gerne imod beviser for dette.


Top