Tanker Om Retspsykiatri

Hvad skal du lave i dag ?

Da jeg blev indlagt på en lukket retspsykiatrisk afdeling, så var der ting der undrede mig. Det lader til at på mange psykiatriske afdelinger, der holder man et møde hver dag. Bare sådan lige for at mødes og sige goddag til hinanden. Til et sådan møde bliver alle patienterne spurgt:


Hvad skal du lave i dag ?


Personligt synes jeg da at det er et fjollet spørgsmål. Jeg er spærret inde på en afdeling hvor jeg ikke må gå ud. For at gøre det kort, så må jeg faktisk ingenting. Jeg må ikke engang tage min egen mad, den bliver hældt op til mig. Hvorfor spørger personalet mig så om hvad jeg skal lave. Jeg må jo ikke lave noget som helst. Er det fordi at personalet godt kan lide at træde i at jeg er spærret inde og ikke kan lave noget som helst? Det er dog mit indtryk at en del patienter hopper med på legen. Da de jo ikke kan lave noget, så begynder de at sige de mest underlige småting: ”Jeg skal skrive et brev”, eller ”jeg skal skrive indkøbsseddel” eller ”jeg skal meditere” eller ”jeg skal forberede mig, for jeg skal til samtale med overlægen”.


Okay, men dagen er jo lang, skal jeg forstå det således at man uden problemer kan bruge 8 til 10 timer på at forberede sig på en samtale med overlægen ? Det er lidt som om at personalet gerne vil have patienterne til at glemme at de er spærret inde, ved at give patienterne en følelse af kontrol i deres liv ved at minde dem om at der er en masse småting de stadig godt selv kan lave, men det virker altså ikke lige på mig. Lad mig komme med et andet eksempel: Du er patient og du ligger og er bæltefixeret. Så kommer der en personale ind til dig. Du beklager dig over at du er spændt fast. Så siger personalet til dig: ”Du skal ikke være så negativ.


Top

Du skal se på det positive - du kan stadig vrikke med fingrene !”. Hvis jeg nogen sinde skulle lande på en lukket afdeling og de spørger mig hvad jeg skal lave, så vil mit svar nok starte på følgende måde: ”Jeg tror jeg går ned til byen ... (pause), nåårh nej, det kan jeg jo ikke for jeg er jo spærret inde. (pause) Nå, men så tror jeg bare at jeg vil gå en tur i haven (pause), nåårh nej, det kan jeg jo heller ikke, for jeg er jo stadig spærret inde.....(gæt selv resten)”. Jeg har da sandelig tænkt mig hver dag at minde personalet om at jeg er spærret inde, og at det er personalet som er mine fangevogtere som holder på mig. Hvad skal du for resten selv lave i dag ?


Top