Tanker Om Retspsykiatri

Hvad er størst

Hjælp min overlæge og personalet kan ikke regne, og de blander følelser og regning sammen. Lad mig starte med det første faktum:


10 er større end 1


Hvis du er enig, så bliver jeg glad, for 10 er nemlig større end 1. Det er simpel regning, og de fleste burde kunne finde ud af det. 10 bananer er mere end 1 banan. Med lad mig nu gøre det en anelse mere personligt. Du står i en situation, hvor du har et valg og du har kun mulighed for at gøre den ene af tingene. Enten så kan du redde 10 mennesker fra at drukne, eller også kan du vælge at redde 1 menneske fra at drukne. Med andre ord:


10 menneske eller 1 menneske


Top

Det mest fornuftige i min verden er at redde 10 mennesker i stedet for 1 menneske. Lad mig lige opstille situationen en gang til, men denne gang skal du ikke redde mennesker fra at drukne. Du skal i stedet for redde nogle mennesker fra stor smerte. Hvad vil du helst. Vil du redde 10 mennesker fra stor smerte eller vil du redde 1 menneske fra stor smerte? Regnestykket er således:


10 mennesker med smerte eller 1 menneske med smerte


Du vil med stor sandsynlighed vælge at redde 10 mennesker fra stor smerte i stedet for 1 menneske med stor smerte. Men nu vil jeg tillade mig at gøre dit valg MEGET personligt. Forestil dig nu at du har valget mellem at redde 10 mennesker fra stor smerte eller at redde dig selv fra stor smerte. Opstillingen bliver således:


10 mennesker med stor smerte eller dig selv med stor smerte


Top

Nu er spørgsmålet pludselig blevet meget personligt. Der er dog et faktum i sætningen. 10 mennesker med stor smerte er stadig større end en enkelt person med stor smerte, også selv om du nu pludselig er en del af valget. Du vil med stor sandsynlighed får et problem i denne situation, for du vil jo gerne hjælpe så mange som muligt, men du har heller ikke selv lyst til at opleve stor smerte. Grunden til at du ikke bare vælger de 10 mennesker i stedet for dig selv, er fordi at der nu er en affekt-heuristik på spil oppe i din hjerne. Men andre ord, du blander pludselig dine følelser ind i et matematisk spørgsmål. Men kan man godt tillade sig at blande følelser ind i en vigtig beslutning? Personligt har jeg taget en stor beslutning. Jeg har besluttet mig for at redde de 10 personer med stor smerte og har så også accepteret at jeg nu må leve med stor smerte.


Men hvad er det så jeg taler om? Jeg har sat mig selv i en bestemt situation. Jeg har sat mig i den situation, at overlægen ikke kan udskrive mig. Dette medfører at jeg kan risikere at skulle være indlagt resten af mit liv. Da overlægen vil tvangsmedicinere mig, så kan jeg risikere at jeg skal leve resten af mit liv med smerte. Men der er en fordel ved denne beslutning. Samtidig forhindre jeg overlægen i at tvangsmedicinere ca 10 andre mennesker, da jeg jo vil fylde en hospitals-plads i mange år, som overlægen så ikke kan bruge til andre patienter. Jeg har således valgt at hjælpe nogle fremmede mennesker med at slippe for smerte. Ulempen er så, at jeg selv skal opleve smerte resten af mit liv. Det er en hidsig beslutning, men jeg vælger at lade tallene komme før følelserne, når jeg tager vigtige beslutninger.


Top