Tanker Om Retspsykiatri

Husk at dække bord

På den afdeling hvor jeg er indlagt, spiser vi aftensmad kl 17.30. Vi har ligeledes nogle opgaver i afdelingen som det forventes at patienterne laver. En af disse opgaver er ifølge opgavesedlen at dække bord til aftensmaden mellem kl 17.15 og 18.00. Som du nok vil undre dig over, så har patienterne således ret til at vente med at dække bord til kl 18.00, til trods for at vi jo altså spiser kl 17.30 i afdelingen. Her er hvad jeg skrev om borddækning i min dagbog for den 25. april 2015:


Kl 17.55 går jeg ned for at dække bord. Patienter og personale er færdige med at spise på dette tidspunkt. Mens jeg står og dækker bord i spisestuen, kommer personale A ud fra køkkenet og ind i spisestuen. Hun kikker på mig med en tydeligvis sur mine og spørger mig hvorfor jeg dækker bord. Jeg fortæller hende at jeg bare gør som der står på opgavelisten at jeg skal gøre. Der står på opgavelisten, at jeg skal dække bord mellem kl 17.15 og 18.00, og da klokken kun er 17.55 så kan jeg lige nå det inden for tiden.


Hun fortæller mig at hun ikke tror på at der står på opgavesedlen, at jeg skal dække bord mellem kl 17.15 og 18.00. Hun fortæller mig at de jo er færdige med at spise. Jeg fortæller personale A, at det ved jeg da godt, men det har jo ikke noget med sagen at gøre, jeg gør bare som jeg skal ifølge opgavelisten for patienter i P5. Personale A beder mig om at stoppe med at dække bord. Jeg spørger hende om jeg så er fritaget for min opgave, og hun siger: ”Ja, lige nu er du”. Jeg stopper med at dække bord og går hen og henter opgavesedlen, som hænger på tavlen foran kontoret. Jeg tager sedlen og går tilbage til køkkenet, hvor personale A er ved at skære noget mad ud på et spækbræk. Jeg bliver stående i døren til køkkenet viftende med opgavesedlen i hånden.


Jeg spørger hende om hun ikke vil se hvad der står på opgave-sedlen, men personale A har ikke lyst til at kikke på opgavesedlen. I stedet for viser jeg den til Personale B, som dukker op. Hun læser højt fra sedlen, mens personale A hører på: ”17.15 til 18.00 - dække bord til aftensmad”. Personale A er tydeligvis meget sur. Personale A's ansigt ser helt forvredet ud. Hun begynder at snakke om at hun synes at jeg er langsom, for jeg kikker da altid på sedlerne, så jeg burde da vide hvis der ikke er orden i tingene. Jeg fortæller personale A, at jeg jo netop står med sedlen i hånden for at vise hende hvad der står på opgavesedlen, men hun vil ikke se på sedlen. Jeg tror ikke personale B forstår situationen, for personale B begynder at tale om hvornår vi spiser og går ud i gangen for at se hvad der står på sedlen over aktiviteter i afdelingen.


Top

Her står at vi spiser kl 17.30. Jeg giver hende ret i at vi spiser kl 17.30, men hun forstår ikke problemet. Hun tror at jeg diskuterer med personale A hvornår vi skal spise, men vi diskuterer i virkeligheden om hvornår der skal dækkes bord. Jeg har ikke lyst til at gøre mere ud af den sag. Jeg går ned på mit værelse til min kæreste. Hele problemet handler om at der ikke er orden i tingene. Der står på den ene seddel, at vi spiser kl 17.30, og der står på den anden seddel, at patienterne skal dække bord mellem kl 17.15 og 18.00. Patienten kan således opfylde sin opgave i afdelingen ved at dække bord til aftensmad EFTER personale og patienter er færdige med at spise. Der er tit fejl i dokumenterne i denne afdeling og denne fejl er kun en af dem. Personalet bliver sure, når vi ikke følger reglerne og de bliver sandelig også sure når vi følger reglerne. Det er ikke let at være patient i retspsykiatrien.


Top