Tanker Om Retspsykiatri

Hastigheds-bestemmelse

Hvis man ser på den hastighed hvormed personer bevæger sig på en retspsykiatrisk afdeling, så er det således, at patienterne generelt går meget langsommere end personalet. Kan man så bestemme hvem der er personale og hvem der er patient alene ud fra ganghastigheden? Hvad nu hvis man fik patienterne til at gå lige så hurtigt rundt i afdelingen som personalet? Nogle mennesker har den indbyggede tanke at hastighed, vigtighed og effektivitet er fast forbundet med hinanden, og hvis det er korrekt, så er personalerne hvor jeg er indlagt, meget vigtige og meget effektive. Problemet er at det i virkeligheden intet har med hinanden at gøre.


Det er en intuition der som regel er forkert. Hvis man selv tror på den, så kan man jo bare gå hurtigt, og så vil man også automatisk se vigtig og effektiv ud. Hvis man virkelig skal se om en person er vigtig eller effektiv, så kræver det længere tids observationer af personalen. De fleste personale vil man være i stand til at vurdere i løbet af blot nogle uger. Andre igen kan aflæses meget hurtigt eller meget langsomt. Patienter går ikke langsomt fordi de har en psykisk lidelse. Patienter går langsomt, fordi de som regel har sløvende bivirkninger af den medicin de spiser. Desuden, så kan det være frygtelig kedeligt at være indlagt på en retspsykiatrisk afdeling.


At have travlt er egentlig ikke rigtig noget der findes i naturen, med mindre du har travlt fordi du prøver at løbe fra en løve ude på savannen. For mange år siden opfandt mennesket uret, og så har vi haft travlt lige siden. Jeg har selv besluttet mig for at jeg på en retspsykiatrisk afdeling vil gå med ret ryg og i et moderat tempo. Dels for at vise at jeg er vigtig i mit eget liv og dels for at skabe distance til den tanke personalet får om psykisk lidelse hos patienterne fordi patienterne går langsomt. Det handler dybest set ikke om at være rask, men bare om at se rask ud. For når alt kommer til alt så er det ikke muligt at se forskel på en person som er rask, og en person som bare ser rask ud.


Problemet er at meget ofte så er mennesker der har travlt impulsive og ueffektive, men de benytter sig at det faktum at andre mennesker umiddelbart vil opleve deres adfærd med det som Daniel Kahneman kalder for hjernens system 1, altså den del af hjernen som kan træffe hurtige beslutninger, men som desværre også ofte tager fejl. Man skal lære at forstå at der er forskel på at være effektiv og at se effektiv ud. Biofeedback: Hvis du opfører dig som en rask, så vil du med tiden også føle dig mere rask, og du vil få et bedre helbred. Det handler om at ophæve medicinens bivirkninger som gør dig sløv og sløvheden giver dig en følelse af netop at have en psykisk lidelse. Problemet er at vi generelt har den idé at det skal være anstrengende at blive rask. Det ville ganske enkelt føles forkert for personalet, hvis patienterne gik rundt og havde det fremragende under deres behandling.


Top