Tanker Om Retspsykiatri

Gode mennesker kan gøre onde ting

Under anden verdenskrig blev der slået en masse jøder ihjel. I en af de tyske koncentrationslejre sad der en ung kvinde og ventede på at blive slået ihjel. Hun hed Hannah Arendt. Hun overlevede fordi krigen nåede at slutte inden hun blev slået ihjel. Efter krigen holdt man retssager mod nogle af de nazister som havde været med til at slå mange millioner jøder ihjel. En af disse nazister var Adolf Eichmann. Retssagen blev afholdt i Jerusalem i 1961 og Hannah Arendt besluttede sig for at overvære retssagen imod Adolf Eichmann. Inden retssagen startede imod Adolf Eichmann var han igennem flere mentalundersøgelser.


Ved disse mentalundersøgelser kom man frem til at Adolf Eichmann var helt normal. Dette undrede mange mennesker, ikke mindst Hannah Arendt. Hvordan kunne en helt normal mand være med til at slå så mange mennesker ihjel? Efter retssagen skrev Hannah Arendt en bog om retssagen: ”Eichmann i Jerusalem - en rapport om ondskabens banalitet”. I USA undrede man sig også over hvordan en helt almindelig mand kunne være med til en så ond gerning som at slå så mange jøder ihjel. I USA var man overbevist om at sådan noget kunne amerikanere i hvert fald ikke finde på. Der var en Amerikansk psykolog ved navn Stanley Milgram, som valgte at undersøge om man virkelig kunne få almindelige amerikanske mennesker til at gøre onde ting.


Han opstillede nogle eksperimenter med almindelige gode mennesker, og til alle mennesker overraskelse og nærmest også forargelse, så kunne han få ganske almindelige menneske til at slå andre mennesker ihjel. Forsøgene er kendt under navnet The Milgram Experiment. Nogle år senere lavede en anden amerikansk psykolog et lignende eksperiment, som er kendt under navnet, The Standford Prison Experiment. Ved dette forsøg tog han nogle unge mennesker og mentalundersøgte dem allesammen, så han var helt sikker på at de var gode og almindelige mennesker. Han delte dem ved lodtrækning op i to grupper den ene gruppe var vagter og den anden gruppe var fanger og så satte han vagterne til at holde vagt over fangerne.


Igen til alles store overraskelse så kunne Philip Zimbardo få ganske almindelige mennesker til at gøre ufattelig onde ting imod andre mennesker på blot få dage. Konklusionen på det hele er følgende: Man kan sagtens få almindelige mennesker til at gøre onde ting imod andre mennesker. Adolf Eichmann anså sig selv som et godt menneske. Personalet i retspsykiatrien anser også sig selv som gode mennesker, og jeg tror faktisk også at de er gode mennesker. Problemet er bare at jeg synes de gør onde ting imod deres patienter. På samme måde som Adolf Eichmann slog millioner af jøder ihjel og stadig syntes om sig selv at han var et godt menneske, på samme måde bliver patienterne i retspsykiatrien efter min mening mishandlet af personale, der anser sig selv som gode mennesker. Personalet i retspsykiatrien er gode mennesker, men jeg synes de gør onde ting.


Top