Tanker Om Retspsykiatri

Fundamental attribution error

Du har gættet rigtigt - overskriften står denne gang på engelsk. Det er ikke lykkedes mig at finde begrebet beskrevet på dansk, derfor den engelske udgave. Der er tale om et begreb som dækker over betegnelsen på en fejl, som jeg hermed påstår at de fleste psykiatere og psykologer laver i deres daglige arbejde. Den bliver også lavet inden for andre personalegrupper i retspsykiatrien. Hvis man har en patient og denne patient har en bestemt adfærd, så vil de fleste psykiatere og psykologer straks tænke at personen har denne adfærd på grund af personens personlighed og intet andet.


Og så har jeg faktisk allerede beskrevet hvad fundamental attribution error dækker over. Begrebet dækker nemlig over den fejl fagpersonen gør, når fagpersonen kun tror at det som en patient gør udelukkende er på grund af personens personlighed. Og vupti, så er du faldet i vandet. Hvis man skal komme til bunds i den adfærd som en patient udviser, så er man nødt til at se på mere end blot personens personlighed. Man er også nødt til at se på det miljø hvor patienten udtrykker sin adfærd. Men det stopper sandelig ikke her. Man er nemlig også nødt til at se på det System som har skabt det miljø som patienten handler i.


Lad os tage et eksempel

Vi har en patient, som er indlagt på en lukket retspsykiatrisk afdeling. Denne patient vil med stor sandsynlighed være lukket inde imod sin egen vilje. Det er ret belastende at være under tvang. Dette vil med stor sikkerhed påvirke patientens adfærd. Man skal huske på at hvis en sådan patient aldrig har været på en lukket afdeling før og heller ikke har været spærret inde før, så er der tale om en ret stor omvæltning i denne persons liv. Det kan være at denne person reagere med ikke at kunne sove om natten og at det får personen til at gå hvileløst frem og tilbage på gangene. Hvis man begår den fejl at tro at patienten ikke kan sove om natten og personen vandre hvileløst omkring, fordi at det plejer personen at gøre, så har man sandelig lavet den fejl som hedder fundamental attribution error,


Det kan udemærket være at denne patient til dagligt sover ganske fint og at personen ikke traver omring. I det øjeblik man ændrede patientens omgivelser, så ændrede patienten også adfærd. MEN man skal huske på en enkelt ting som er ret vigtigt, og det er at personen ændrede adfærd, men personen ændrede ikke personlighed. Der er altså tale om adfærd som i høj grad er bestemt af situationen (miljøet) som personen befinder sig i. Sidst men ikke mindst så skal man også huske på, at selve situationen (miljøet), det er skabt af samfundet (systemet). Der er ikke tale om at miljøet er skabt at fx personalet. Personalet indgår ganske vidst i patientens miljø.


Top

Det starter altså med at Samfundet har skabt den lukkede retspsykiatriske afdeling. I denne afdeling har man så puttet nogle personaler, og til sidst så har man anbragt nogle patienter i dette miljø. En ret stor del af den adfærd en patient udviser på en lukket retspsykiatrisk er således ikke et udtryk for patientens personlighed. Den er et produkt af 3 faktorer: Personligheden, Situationen (miljøet) og Samfundet. Hvis man som psykiater eller anden fagpersonale tror at patientens adfærd udelukkende skyldes patientens personlighed, så har man automatisk udelukket situationen (miljøet) og samfundet, og man har gjort sig skyldig i fundamental attribution error. Min egen overlæge gør det hele tiden. Det er mig ubegribeligt hvordan han bærer sig ad.


Top