Tanker Om Retspsykiatri

Forpint

Min overlæge, Per Balling har flere gange skrevet i min journal og udtalelser om mig at jeg er forpint. Jeg kan så oplyse, at jeg ikke på noget tidspunkt har været forpint. Jeg har dog haft stort ubehag af mange bivirkninger på grund af medicin, men jeg har aldrig været forpint. I Danmark følger man det diagnose-system som hedder ICD-10, som er udviklet af WHO. Der findes ikke nogen diagnose i dette system, hvor forpint er et af diagnose kriterierne. Man kan således ikke give en patient en diagnose fordi at patienten er forpint og man kan heller ikke tvangsmedicinere en person blot fordi at personen har tegn på at være forpint.


Man kan godt sige om en person med en psykisk lidelse at personen er forpint, men man kan ikke sige om en person, at fordi at personen er forpint, så har personen en psykisk lidelse. Det er utroligt vigtigt at du lære hvor grænsen går, for ellers så tager du fejl lige så ofte som overlægerne gør. Det kan godt være at man som personale, medpatient eller overlæge ikke synes om at se på en patient, fordi man føler eller har den opfattelse at patienten er forpint. Mange patienter bliver desværre ofte givet en diagnose eller bliver tvangsmedicineret på grundlag af tegn ved patienten som slet ikke må danne grundlag for diagnose eller tvang.


Hvis man tvangsmedicinerer en patient fordi man synes at man kan se at patienten er forpint, så er det ikke patienten, man hjælper men sig selv. Det er dit ubehag som fx personale der gør dig utilpas og det er i virkeligheden denne utilpashed du gerne vil af med. Men hvorfor skal man give et andet menneske medicin blot fordi der er noget du som fx personale ikke kan lide? Patienter får ofte medicin for at lindre et ubehag hos personalet, men det gavner jo ikke patienten. Man kunne godt tro, at der er tale om fx medlidenhed eller empati. Problemet er dog at patienten ikke nødvendigvis føler sig forpint, men at det bare er noget fx personalet tror at patienten føler, og man handler så ud fra en idé om empati, som i virkeligheden er opfundet inde i hovedet på fx personalet.


Top