Tanker Om Retspsykiatri

Forandringens vej - Normal

Nu til dags klassificere vi menneskers psyke ud fra nogle kriterier, som vi kalder for ICD-10 og DSM-5. Normalen ændre sig hele tiden. I gamle dage var der normale og unormale mennesker, og disse mennesker levede blot det liv de nu engang havde, uden at spekulere videre over om de nu var normale eller unormale. Nu til dags er det på samme måde. Nu til dags lever vi også vores liv, både de normale og de unormale, uden at tænke videre over det. Og dog! Der er faktisk en lille forskel. Forskellen er, at i vores moderne tid, har vi meget store mængder af viden om vores fortid.


Ved at sammenligne hvad der var normalt i fortiden, med hvad der er normalt nu til dags, kan vi tydeligt se, at 'normalen' har ændret sig, fra gamle dage og til nu. Det er dog mit indtryk, at folk i gamle dage ikke spekulerede ret meget over at normalen ændrede sig stille og roligt, og at mennesker ikke altid havde været sådan, som man nu engang var i gamle dage. At mennesker i gamle dage også havde en fortid, og at deres forfædre i denne fortid var anderledes, var ikke noget man brugte synderlig meget tid på, i forhold til hvad vi gør i dag.


Både i gamle dage og nu til dags, var man altså bevidst om at man i fortiden havde været anderledes, der var dog stor forskel på hvor bevidste man var om dette. Som de kloge og moderne mennesker vi er, burde vi nu godt være klar over, at hvis vi har ændret os fra i gamle dage og til i dag, så vil der også finde en forandring sted ude i fremtiden. Det, som er normalt i dag vil ikke være normalt i fremtiden. Hvis normalen vil ændre sig ude i fremtiden, så vil unormalen ændre sig lige så meget. Det, som jeg derfor tænker på en gang imellem er, hvor mange af dem, som i dag angiveligt har en psykisk lidelse, der i fremtiden mon vil blive betragtet som normale i deres samtid - de ny-normale.


Top