Tanker Om Retspsykiatri

Forandringens vej - Jeg er ny-normal på flere områder

Jeg er ny-normal med hensyn til rygning. Da jeg var barn og ung var det meget normalt at være ryger, men nu til dags er det efterhånden mere normalt at være ikke ryger. Jeg har altså i hele min ungdom været en lille smule unormal, men nu hvor jeg er blevet voksen, er jeg efter hånden blevet helt normal, ikke fordi at jeg har ændret mig som person, men fordi at samfundet har ændret sig hen imod mig. At være ny-normal betyder blot at man har en opfattelse og adfærd, som andre (samfundet) bevæger sig hen imod.


Et andet punkt hvor jeg er ny-normal er med hensyn til støj. Jeg har en udemærket hørelse, det har jeg altid haft - grunden er simpel - jeg har altid passet på mine øre. Da jeg var barn og ung, passede man ikke synderligt meget på sin hørelse hverken hjemme eller på arbejdspladserne. Men nu er vi blevet fremragende gode til at fortælle hinanden, at man skal passe på sine ører, og at man på arbejdspladser med støj skal bruge høreværn, samt sørge for at maskiner ikke larmer unødigt. Denne nye tendens vil føre til at der i fremtiden vil være en meget større andel af mennesker med en god hørelse end der er i dag.


Derfor vil der i fremtiden også blive flere mennesker med en god hørelse, som vil føle sig generet af støj, og derfor vil der i fremtiden også blive gjort mere for at forhindre unødig støj. Det er en belastning for mennesker som mig at leve i en verden, hvor andre folk ikke kan høre den støj de selv laver. Jeg er derfor nødt til at være tålmodig, og leve med at jeg i øjeblikket bliver opfattet som en anelse unormal, fordi jeg kan høre lyde, som mine medmennesker ikke ligger mærke til - lyde som mennesker dog i fremtiden vil være i stand til at kunne høre og som mine medmennesker i fremtiden med stor sikkerhed heller ikke vil synes om.


Top