Tanker Om Retspsykiatri

Følelsen af ro

Nogle gange kan der godt være uro i fælles-miljøet på en psykiatrisk afdeling. Nogle gange kan uroen blive så voldsom, at man som patient kan høre den helt ind på sit værelse. Det er dog mit indtryk at der på de fleste afdelinger er ro om natten. Hvis man som patient har brug for ro, så kan det godt være anstrengende at være på en psykiatrisk afdeling. De fleste patienter sover om natten og på mange afdelinger må patienterne ikke gå ud af deres værelser om natten. Hvis du som patient får lyst til eller får et behov for at opleve ro, så er det en god idé at være oppe om natten, for om natten er der netop ro.


Patientens formål med at være oppe om natten vil derfor være et forsøg på at passe på sig selv og eventuelt stresse af og opleve ro. Denne adfærd kan dog godt gå hen og blive til et problem. Personalet har den faste opfattelse at patienterne bør sove om natten. Denne opfattelse er jo grundlæggende god, problemet er bare at den IKKE er god på en psykiatrisk afdeling hvor der er støj om dagen. Det er godt at have en døgnrytme hvor man sover om natten og er oppe om dagen, men det er ikke nødvendigvis den bedste rytme på en psykiatrisk afdeling hvor der er støj om dagen.


Problemet er at patienten er oppe om natten i et forsøg på at passe på sig selv, men personalet ser det straks som et tegn på at patienten har en dårlig rytme, og at denne dårlige rytme nok er et udtryk for at patienten har en psykisk lidelse. Med andre ord, en patient som passer på sig selv, kan godt i personalets øjne ligne en person med en psykisk lidelse. Det kunne ikke falde personalet ind at patientens adfærd dybest set opstår på grund af patientens indlæggelse på en psykiatrisk afdeling, for der er intet i vejen med de psykiatriske afdelinger, og der er slet ikke noget i vejen med personalets opfattelse og fortolkning af patienternes adfærd.


Top