Tanker Om Retspsykiatri

Fejl: Type 1 og Type 2

Der findes to typer af fejl indenfor lægevidenskaben, som man kalder for 'type 1' og 'type 2'.


'Type 1' fejl

Lægen fejler og erklærer en syg person for rask.


'Type 2' fejl

Lægen fejler og erklærer en rask person for syg.


Der bliver altid lavet flere 'type 2' fejl end 'type 1' fejl. Dette skyldes at det ofte er farligt at overse en sygdom hos en person. Lægerne vil gerne være på den sikre side, så de vil hellere se lidt for mange syge mennesker, end for få.


'Type 2' fejl har dog indenfor retspsykiatrien ganske store følger for det enkelte menneske. Grunden er, at personen ender i et tvangs-system, hvor personen tvinges til behandling uanset om personen er syg eller ej. Overlæge Peter Kramp udtalte i en avis (Information) for nogle år siden, at han mente at ca 15 - 20% af alle mentalundersøgelser var forkerte.


Med et så stort antal fejl, så vil der være ret mange patienter i retspsykiatrien som rent faktisk er normale. Men hvorfor giver man medicin til normale mennesker? Det skyldes det faktum, at overlægen på de afdelinger, som tager imod patienterne tror på teorien om den retfærdige verden. Hvis en anden overlæge har givet denne person en diagnose, så må det jo være rigtigt, at personen er syg. Overlægen mener ikke at han skal tage stilling til denne diagnose. Overlægen på den modtagende afdeling skal bare sørge for at personen spiser den ordinerede medicin, og hvis personen ikke gør det frivilligt, så skal overlægen tvinge personen til at spise medicinen.


Og hvis personen stadig nægter at tage sin medicin, så har overlægen lov til at spænde personen fast til en seng indtil personen knækker sammen og giver op. Der er ikke noget retfærdigt i dette system, og det vil blive ved med at være som det er, så længe overlæger ikke tør sige hinanden imod og tænke selv. Overlæger er vel nok de mennesker jeg kender der tænker mindst selvstændigt. Overlæger er generelt de seneste år, blevet mere og mere bange for at overse sygdom hos patienter, og for at være på den sikre side, så vil lægerne hellere lave 'type 2' fejl end 'type 1' fejl. Følgen er at antallet af retspsykiatriske patienter bare stiger og stiger, til ingen verdens nytte.


Top