Tanker Om Retspsykiatri

Dumhedstilstanden

Indledning

Nogle mennesker tænker mere end andre. Ofte vil det være synligt på en person om personen tænker sig om. Man ved at kognitiv anstrengelse ofte er ledsaget af rynkede øjenbryn. Problemet med rynkede øjenbryn er at de også samtidig får personen til at se en lille smule sur ud. Man ved også at kognitiv anstrengelse medfører en udvidelse af personens pupiller (Der findes mange informationer på internettet om kognitiv belastning og pupillernes udvidelse).


Forskning

Der er lavet en del forskning omkring kognitiv anstrengelse. Man har fx taget personer og bedt dem om at smile mens de lavede en svær opgave. Man har efterfølgende taget de samme personer en gang til og bedt dem om at rynke deres øjenbryn mens de lavede nogle svære opgaver. Resultatet af disse undersøgelser er klart. Hvis du rynker dine øjenbryn mens du tænker, så bliver du faktisk bedre til at løse svære opgaver. Der er tale om det man kalder for bio-feedback. Ved at rynke din bryn, så får du en følelse af at være koncentreret og denne følelse fører så til at du rent faktisk bliver mere koncentreret og derfor bedre kan løse en svær opgave. Det nytter derfor ikke noget hvis du skal løse en opgave, at du så samtidig sidder og smiler, for det vil rent faktisk nedsætte din evne til at løse opgaven.


Mig

Jeg er flere gange i min journal blevet beskrevet som sur og indelukket. Problemet er at personalet ikke forstår, at jeg i virkeligheden bare er koncentreret. Ofte når jeg læser, så handler det om emner hvor det kræver stor koncentration at forstå indholdet. Jeg rynker derfor ofte mine øjenbryn. Ikke fordi jeg søger bio-feedback, men ganske enkelt fordi jeg ikke kan lade være. Det er naturligt for mig at rynke mine bryn når jeg tænker kraftigt på et emne. Jeg kan godt se sur ud når jeg læser, selv om jeg i virkeligheden har det ganske godt når jeg læser. Men det magter personaler ikke at forstå.


Personalet

Personalerne på den afdeling hvor jeg er indlagt går ofte rundt og smiler. Det er selvfølgelig mere behageligt at se på venlige ansigter som ikke rynker øjenbryn. MEN det nedsætter også evnen til at løse opgaver. Personalet vil ikke selv opdage at deres kognitive evner er nedsat når de smiler, for det er ikke helt intuitivt at smil skulle føre til dårligere koncentration og kognitive evner. Desuden føler man sig jo også lidt mere glad når man smiler, men der er jo altså en pris og det er at de kognitive evner falder.


Når personalet skal vurdere om en patient har det godt, så vil de med stor sandsynlighed bruge patientens ansigt som udgangspunkt for deres vurdering. Hvis en patient ser glad ud, så er patienten nok glad, og hvis patienten ser sur ud, så er patienten nok sur eller noget der kan sidestilles med at være sur. Der skal meget lidt til før personalet anser en patient med rynkede øjenbryn som en patient der godt kunne gå hen og blive voldelig. Problemet er blot at en person med rynkede øjenbryn sagtens kan være i et fint humør, men da patienten tænker på noget så rynker patienten sine øjenbryn, og personalet antager straks at patient er sur eller fx indelukket.


Top

Mit råd til læseren

Mange mennesker er bange for at se koncentreret ud. Du skal ikke være bange for at tænke dig om. Heller ikke selv om nogle andre mennesker lige umiddelbart synes at du ser sur ud. Det kræver mod at tænke sig om. Du skal heller ikke være bange for at bruge lidt tid på at tænke dig om.


Top