Tanker Om Retspsykiatri

Det handikappede verdensbillede

Min overlæge, Susanne Møller Madsen skrev den 5. august 2014 i min journal, at jeg ønsker kontrol over mine omgivelser. Det var ikke yderligere beskrevet hvad det var for en kontrol hun tænkte på. Sætningen er detaljeløs og tvinger læseren til selv at fylde detaljerne ind i sætningen. Sætningen mangler en forklaring på hvad der er for en slags kontrol jeg gerne vil have over mine omgivelser. Det er tale om en udtalelse, der tydeligt viser at Susanne Møller Madsen har et handikappet verdensbillede. Hendes udtalelse henviser læseren til en tilstand, hvor læseren selv bliver nødt til at fylde hullerne i hendes udtalelse ud med det læseren selv har i hovedet.


Der vil altså ske det, at læseren læser en sætning, som dybest set ikke indeholder information, men som bare fremstår som en skabelon eller et gitter, hvor læseren så kan hænge sine egne tanker om hvad det vil sige at have kontrol. Hvorefter læseren så fortolker det som læseren selv har fyldt i skabelonen, som om at det var noget information der kom fra Susanne Møller Madsen. Det er at løbe omkring hjørner med læseren.


Men hvad er der så galt med sætningen om at jeg gerne vil have kontrol over mine omgivelser? Sætningen har det man kalder for Barnum-effect. Med andre ord, det er faktisk noget man kan sige om ALLE mennesker, hvis man altså lige tænker lidt over sætningen. Men vil alle mennesker da gerne have kontrol over deres omgivelser ? JA, og ikke nok med at alle mennesker gerne vil have kontrol over deres omgivelser. Stort set alle mennesker har kontrol over deres omgivelser i mere eller mindre grad.


Når jeg står op om morgenen, så går jeg ud og åbner køleskabet for at tage mælk til kaffen. Når jeg tager fat i køleskabsdøren og åbner den, så udøver jeg kontrol over mine omgivelser. Køleskabsdøren er en del af mine omgivelser. Når Susanne Møller Madsen kører på arbejdet om morgenen i sin bil, så håber jeg sandelig at hun har kontrol over bilen, som i øvrigt er en del af hendes omgivelser. At beskylde mig for at ville have kontrol over mine omgivelser, når hun ikke engang selv ville være i stand til at komme på arbejdet uden selv at udøve kontrol over sine egne omgivelser, er bare et udtryk for Susanne Møller Madsens handikappede verdensbillede.


Top