Tanker Om Retspsykiatri

Den bedre løsning

En lille metafor om retspsykiatrisk behandling. Hvis en psykiater har en patient, som har et problem, så nytter det ikke at psykiateren fortæller at patienten har et problem. Hvis en patient har et forkert verdensbillede, så nytter det ikke at psykiateren fortæller patienten, at patientens verdensbillede er forkert, for patienten har brug for det verdensbillede til at opretholde sit liv. Den eneste måde psykiateren kan få patienten til at give slip på sit verdensbillede, er ved at tilbyde patienten noget som er bedre end det verdensbillede patienten allerede har, og så vil patienten give slip af sig selv og tage imod det som psykiateren tilbød patienten. Det lader til at man ikke har denne fremgangsmåde i retspsykiatrien. Her tvinger man i stedet for patienterne til at ændre adfærd.


Top

Her kommer så selve metaforen

Forestil dig at patientens verdensbillede er dårligt. Vi kunne kalde patientens verdensbillede for den tømmerflåde som patienten klamre sig til for ikke at drukne. Det kan godt være at den tømmerflåde som patienten klamre sig til ikke er nogen særlig god tømmerflåde, men så længe patienten ikke har andet at holde fast i, så vil patienten blive ved med at klamre sig til denne tømmerflåde, bare for at undgå at drukne. Her kommer overlægen så ind i billedet. Overlægen kan godt se at patienten klamre sig til en dårlig tømmerflåde.


Det bedste overlægen kan gøre er at få patienten væk fra den dårlige tømmerflåde. Der er dog et lille problem for overlægen og patienten. Både overlægen og patienten ved at tømmerflåden er dårlig. Hvis patienten bare opgiver tømmerflåden så falder patienten i vandet og drukner. For at patienten skal kunne slippe væk fra den dårlige tømmerflåde, er overlægen nødt til at tilbyde patienten et bedre fartøj til patienten. Det kunne være en pæn lille båd. Nu vil patienten være i stand til at forlade sin utilstrækkelige tømmerflåde uden at drukne og sejle væk i en lille båd. I retspsykiatrien er situationen derimod en anden. I retspsykiatrien er overlægen ligeglad med patienten. Det er overlægens opgave at få patienten væk fra den dårlige tømmerflåde uanset om der er noget andet patienten kan sejle i eller ej.


I retspsykiatrien bliver patienten revet væk fra sin dårlige tømmerflåde og ganske enkelt smidt i vandet. Det er korrekt, at patienten jo ikke længere klamre sig til en dårlig tømmerflåde, men har det medført en bedre situation for patienten? Nogle patienter vil med tiden blive træt af at svømme rundt og de vil med tiden drukne. Andre vil på ukendt vis overkomme at svømme helt ind til land og overleve af sig selv uden overlægens hjælp. Overlægen kan nu skrive i patientens journal, at patienten har givet slip på sin slidte og utilstrækkelige tømmerflåde og overlægen kan skrive at behandlingen var en succes, men hvad var prisen?


Top