Tanker Om Retspsykiatri

Chimpanser i psykiatrien

Nogle synes måske at jeg kun skriver om personale, så her er en tekst om patienter. Jeg har nu været indlagt i mere end 4 år, og jeg har i denne tid oplevet flere patienter som havde tydelig chimpanse-adfærd. Men hvad er så lige chimpanse-adfærd ? For at undgå at artiklen bliver for lang, så vil jeg kun omtale en lille del af chimpansernes adfærd. Chimpanser lever i grupper. I en sådan gruppe vil der være en leder, en såkaldt alfahan. Når han-chimpanserne konkurrerer om at blive alfahan, så gør de brug af forskellige former for adfærd. En han-chimpanse som gerne vil være alfa-han, vil prøve på at gøre sig så stor og fyldig som muligt. En ofte brugt teknik er at fare rundt blandt gruppens medlemmer og lave en frygtelig masse støj, for at vise at man fylder meget. Mennesker kan også godt finde på at lave støj.


Nogle mennesker som laver støj, gør det af samme grund som chimpanserne, nemlig for at prøve på at blive lederen i deres miljø. Det er dog ikke al støj, som mennesker laver, der er chimpanse-adfærd. Hvis en person sidder og hører radio, og der kommer en melodi, som personen godt kan lide, og derfor skruer højt op for lyden, så er det ikke chimpanse-adfærd. Der er bare tale om en person som hører en melodi som personen kan lide. Chimpanse-støj har en mere kronisk karakter, og det som er interessant er, at lydene bliver brugt med det formål at fylde i rummet omkring personen. Chimpanse-støj er således ikke nødvendigvis en høj lyd, som personen selv nyder at høre på. Støjen er i stedet for et værktøj som bruges med det formål, at fylde i omgivelserne, for at vise at man er stor.


Et godt eksempel på chimpanse-støj er følgende: En person skruer op for lyden på sit fjernsyn, og forlader så sit værelse uden at lukke døren efter sig. Nu står fjernsynet og fylder personens værelse med personens støj. Støjen kan også hørers langt ned af gangen. Personen går nu ned i stuen og tænder for radioen og skruer op, hvorefter personen forlader stuen for at gå ud og ryge. Det er sandelig chimpanse-adfærd. Personen udtrykker absolut ingen interesse for den støj personen selv laver. Personen bruger udelukkende støjen som et værktøj, så personen kan fylde så meget som muligt i sine omgivelser med det formål at vise at personen er stor.


Visse personer med chimpanse-adfærd, kan også godt finde på at gå rundt i afdelingen og selv lave høje lyde i form af brøl, skrig eller lignende. Mange ser personens underlige lyde som personens forsøg på at lave sjov og ser ikke at lydende i virkeligheden handler om at få magt over omgivelserne. Hvis man spørger en sådan person om hvorfor personen støjer, så fortæller personen sikkert at personen godt kan lide musik. Problemet er bare, at det ikke er hele sandheden. Hvis man spørger personen om hvorfor personen går rundt og laver høje lyde med munden, så er det usikkert om personen vil give et svar.


Top

Det er på samme måde som med sex. Hvis man spørger mennesker om hvorfor de har sex, så vil de fleste sige, at det er fordi at det er sjovt. Det er bare ikke hele sandheden. Sex opstod med det formål at sikre at racen kan leve videre gennem forplantning, og det kræver at hannerne gør hunnerne gravide, og får afkom. Den virkelige sandhed om hvorfor mennesker har sex er altså, at vi gør det for at få børn. At vi så har det sjovt undervejs, det er en anden sag. Det er på samme måde med chimpanse-adfærden. Den virkelige årsag til at personen støjer, er skjult for personen selv. Personens virkelige mål er at blive lederen i afdelingen. Det er dog nyttelyst som patient på en psykiatrisk afdeling at prøve på at blive alfa-han. Der er dybest set kun to muligheder. Den ene er at være patient, og den anden er at prøve på at blive den nye leder. Personen prøver altså på at blive den nye overlæge ved at genere de andre patienter med støj.


Menneskets nærmeste slægt er Chimpanserne og Bonobo'erne. Hvis man skal holde hele denne artikel på abe-planet, så ville det være en god idé at prøve på at få disse 'chimpanser' til skifte adfærd, så de i langt højere grad får samme adfærd som Bonobo'er, da de kun har få interne uoverensstemmelser og langt mindre aggression iblandt de enkelte individer i gruppen. Bonobo'er er meget sociale og meget venlige overfor hinanden sammenlignet med Chimpanser. Færre chimpanser på afdelingerne - tak!


Top