Tanker Om Retspsykiatri

Bio-feedback

Hvad er Bio-feedback? Det er en ret interessant egenskab ved den menneskelige krop. Man ved om folk der er glade, at de smiler tit. Men vidste du at det omvendte også er tilfældet. Hvis man smiler så bliver man automatisk gladere. Men hvordan kan det nu hænge sammen? Når en person bliver glad og smiler, så sker der følgende: Først bliver han glad. Derefter sender han et signal fra hjernen og ud til kroppen om at han er glad. Han sender fx et signal til ansigtet som får ham til at smile. Hans sanser i ansigtet registrerer at han smiler, og sender nu dette signal tilbage til hjernen. Først nu bliver han bevidst om at han er glad.


Der er altså tale om at for at registrere en følelse, så er man nødt til at sende den fra hjernen og ud i kroppen, hvor den bliver registreret og så sendt tilbage til hjernen, hvor den bliver modtaget i bevidstheden. Dette har flere interessante følger. Hvis man nu bryder ind i kredsløbet, så kan man ændre hvad man føler. Hvis fx man siger til en person at han skal smile helt bevidst i 1 minut, så ved man erfaringsmæssigt, at når der så er gået et minut, så vil personen føle sig mere glad. Man kunne godt kalde det for snyd, men det er vel ligemeget, når nu bare det virker.


Problemet med bio-feedback er at det har samme virkning hvis man beder personen om at gøre noget som er et udtryk for at man er trist. Hvis man fx beder personen om at krumme sig forover med den øverste del af kroppen, bøje hovedet forover og kikke ned i jorden lige som når man er deprimeret, så vil der ske det forfærdelige at personen begynder at føle sig deprimeret. Mange former for anti-psykotisk medicin har desværre den virkning på patientens krop, at han netop har svært ved at stå med ret ryg, men derimod krummer forover på samme måde som når man er deprimeret og tøffer hen ad gangen uden rigtig at løfte fødderne.


Det har den uheldige virkning, at hans bevidsthed nu tror at han er deprimeret, og efter et stykke tid, så ender han med at være rigtig deprimeret. For mig er der tale om endnu en bivirkning ved anti-psykotisk medicin, men som garanteret ikke står på een eneste indlægsseddel, selv om masser af psykologer og psykiatere udemærket godt ved hvad bio-feedback er og hvordan det virker på kroppen. Dette er blot endnu en af de ting man holder skjult for mennesker der skal spise medicin der ikke virker.


Top