Tanker Om Retspsykiatri

Behandlings-ideoti

Engang imellem er tingene så skæve, at jeg virkelig håber at jeg ikke er den eneste der kan se at der er noget galt med vores behandling af patienter med skizofreni. En person som har skizofreni og som bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling vil komme i behandling for sin lidelse. Ofte har skizofrene patienter en tendens til at isolere sig. Man får således en patient ind på afdelingen som med stor sikkerhed har levet helt alene hjemme hos sig selv uden kontakt til andre mennesker. Man har i behandlingssystemet den tanke at en god behandling af en skizofren er at sørge for nedsat stimulation og afskærmning af patienten.


Jeg får nærmest ondt i hovedet ved tanken om at man tager en patient som har været alene i lang tid og behandler denne patient med isolation. Forestil dig at man finder en heroin-misbruger på gaden og indlægger personen på et hospital hvor behandlingen er at man giver patienten indsprøjtninger med netop heroin. Hvor åndssvagt har et behandlingssystem egentlig lov til at være? Er der slet ikke en klokke der ringer oppe i hovedet på personalet eller overlægen? Jeg har selv prøvet at blive betraget som skizofren og jeg blev isoleret for at jeg skulle få det bedre. Jeg fik det faktisk værre af isolationen.


Men samtidig er man i den situation at man skal overbevise personalet om at man har fået det bedre for at komme ud af isolationen igen. Med andre ord. Det er meget hårdt at være patient med en skizofreni-diagnose. Ikke nok med at man bliver udsat for mishandling, man skal også samtidig lade som om at man har fået det bedre, for at slippe for netop mishandlingen. Hvis man brokker sig over mishandlingen, så bliver man udsat for netop endnu mere mishandling, da man tilsyneladende endnu ikke er rast nok til at komme ud af isolationen. Jeg synes generelt at de fleste patienter i psykiatrien udviser større styrke end normale mennesker ude i samfundet, for disse mennesker som angiveligt har en psykisk lidelse, er i stand til at udholde voldsom mishandling uden at bryde sammen.


Top