Tanker Om Retspsykiatri

Behandling af samvittighed

Der er vel ikke noget en psykiater elsker mere end en patient med dårlig samvittighed. Hvis en person har lavet en gerning, og personen efterfølgende har dårlig samvittighed over denne handling, så vil en stor del af dem (desværre) have en indre følelse af at de bør vil straffes for deres gerning. Hvis jeg som psykiater fik en sådan patient, så ville jeg lære patienten at forholde sig til sin handling, så patienten ikke bliver selvdestruktiv på grund af sin egen samvittighed. Personen har ganske vist gjort noget forkert men personen skal trods alt også leve videre efter sin handling. Samtidig ville jeg så se på patienten om han har brug for behandling.


Sådan er virkeligheden bare slet ikke. I retspsykiatrien får vi nogle gange patienter med dårlig samvittighed over deres gerning, som føler de bør straffes, og underligt nok, så er psykiateren mere end villig til at opfylde deres ønske om straf, så han giver dem medicin, så de er lige ved at falde om. Det mest uhyggelige ved den behandling er, at medicinen jo netop burde være en behandling og ikke en straf. Behandlings-systemet er pludselig blevet til et straffesystem. En psykiater som får en patient med et ønske om at blive straffet, skal have evnen til at stritte imod patientens ønske om straf.


Psykiateren skal i stedet for lære en sådan patient at forholde sig til sin gerning og se den i øjnene og lære patienten hvordan patienten i fremtiden undgår at komme i en situation der giver dårlig samvittighed. En psykiater der giver en sådan patient medicin har valgt den lette vej. En vej der giver psykiateren en følelse af magt over patienten. Problemet er bare at psykiateren er ikke ansat med det formål at udøve magt over patienterne, men derimod at hjælpe dem. Det mest tragiske i situationen er at patienten jo netop ikke klager over mishandlingen, da patienten har et behov for at føle straf. Alle mennesker kan få dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed er ikke en psykisk lidelse og den skal slet ikke behandles med medicin.


Top