Tanker Om Retspsykiatri

Barnum-effekt

Psykiatere udtaler sig ofte om patienters symptomer. Psykiatere laver dog ofte fejl, når de udtaler sig om patienterne og deres såkaldte symptomer. Faktisk så laver psykiaterne de samme fejl igen og igen. Psykiaterne laver faktisk de samme fejl igen og igen så ofte, at der er psykiatere der har givet disse fejl navne, således at man blot kan henvise til navnet på fejlen i stedet for hele tiden at komme med lange forklaringer. Der findes således noget som kaldes for Barnum effekt. Barnum effekt er når en psykiater beskriver en adfærd hos en patient som en del af patientens lidelse, selv om adfærden findes hos alle mennesker.


For at beskrive hvad Barnum effekt er, så vil jeg komme med et lille eksempel, hvor jeg overdriver en smule. Forestil dig en psykiater som siger at patienten er skizofren, fordi patienten har to fødder. Jamen, alle mennesker har da to fødder! Ja, netop. Det er det som er det underlige ved psykiaterens udtalelse om patienten. Lad mig i stedet for komme med et konkret eksempel. Forestil dig en psykiater som udtaler om en patient at han er helt uden sygdomsindsigt. Det kunne jo ved første øjekast lyde som om at det har noget med psykiske lidelser at gøre og at patienten jo derfor må have en psykisk lidelse.


Problemet er bare at det er noget man kan sige om alle mennesker. Hvis jeg stopper en tilfældig person på gaden og siger til personen at han er syg og lider af skizofreni, så vil personen straks benægte. Hertil kan jeg jo bare svare, at det er fordi at personen ikke har sygdomsindsigt. Alle mennesker som ikke mener at de har en psykisk lidelse vil jo benægte at have en psykisk lidelse. Jeg vil jo være i stand til at stoppe alle mennesker på gaden og påstå at de er syge, og hvis de så benægter, så er det fordi at de ikke har sygdomsindsigt.


Det er Barnum effekt. Jeg hører ofte at de patienter som ikke har sygdomsindsigt ofte er dem som er sværest at behandle. Men måske er det ikke så underligt, for måske så er stort set alle dem som ikke har sygdomsindsigt heller ikke syge, det er bare noget psykiaterne synes de er. Og det er både svært og ligegyldigt at behandle raske mennesker for en sygdom de slet ikke har.


Top