Tanker Om Retspsykiatri

At vende en tanke på hovedet

Spiller du musik fordi du kan lide musik, eller spiller du musik fordi du er bange for stilheden? Den første forklaring er en god forklaring, og det er den anden for så vidt også. Forskellen er dog at hvis du spiller musik fordi du kan lide musik, så er alting i orden. Men hvad nu hvis du spiller musik fordi du er bange for stilheden, men overbeviser dig selv om at du spiller musik fordi du godt kan lide musik. Så har du snydt dig selv.


Mennesker er utroligt gode til at snyde sig selv. Grunden til at vi snyder os selv er fordi, det opretholder vores positive billede af os selv. Det er ganske enkelt en funktion der skal opretholde dit selv-værd. Det kan måske godt lyde lidt anstrengende, men prøv at stille dig selv dette spørgsmål hver gang du skal til at lave noget: ”Laver jeg det fordi jeg kan lide det, eller laver jeg det for at flygte fra noget andet?”. Du har måske overbevist dig selv om at du godt kan lide at gå til fodbold. Men måske kan du ikke lide fodbold, måske er det fordi at du så kan slippe væk fra kæresten i nogle timer hver uge.


Men så er det jo ikke fodbolden der trækker, så er det jo nærmere kæresten der skræmmer dig væk. De fleste af de ting du laver vil nok være rene i sig selv. At du netop svømmer hver lørdag, fordi at du kan lide at svømme, og det er selvfølgelig ikke fordi at du ikke kan lide at svømme, men bare fordi at du gerne vil bevise over for andre at du ikke er bange for vand. En læser af ovenstående tekst læste en dag teksten for sin søn, og sønnen svarede derfor straks: "Så far, vækkede du mig en halv time tidligere fordi du gerne ville være sammen med mig eller var det fordi du havde lavet for meget kakao og ikke ville smide det ud".


Top