Tanker Om Retspsykiatri

At være normal eller spille normal

Dybest set, så tror jeg at samfundet er ligeglad med om du som menneske rent faktisk er normal, eller om du bare spiller normal. Det er i hvert fald det indtryk jeg får af retspsykiatrien. Retspsykiatrien lærer mennesker at spille normale. Dybest set så tror jeg ikke at der er ret mange patienter der bliver rigtigt normale igen efter at have været udsat for retspsykiatrien. Det er tale om at retspsykiatrien udvikler mennesker så de bliver til det man kalder for 'filosofiske zombier'. Mennesker som ser ud som om de er normale, men som slet ikke er normale. De har bare lært at spille normale.


Problemet er bare, at jeg er ret sikker på at personer som bare spiller normale, er belastet. Belastningen består i at de inderst inde er een person, mens de udadtil skal spille en anden person. Denne splittelse vil være en belastning for mennesket på lang sigt, og vil være med til at disse mennesker vil få en tidligere død end de helt normale mennesker. Retspsykiatrien gør ikke det mindste forsøg på at lære folk at være normale. Hvis bare patienten kan lære at spille normal, så er det såmænd også godt nok. Men er det virkelig det vi gerne vil have at retspsykiatrien skal gøre ved mennesker? Det bedste ville være hvis retspsykiatrien rent faktisk gjorde mennesker raske, i stedet for blot at lære patienterne at spille raske.


Patienter som kommer ind i retspsykiatrien som mennesker med en synlig lidelse, kommer efter et stykke tid ud af retspsykiatrien igen, men bare med en usynlig lidelse. Der har ikke fundet en helbredelse sted, man har bare dresseret patienten så han har tilsyneladende normal adfærd. Der har ikke fundet en helbredelse sted, kun en forvandling. Retspsykiatrien kan ikke lide at se på folk der lider. Derfor bliver patienter i retspsykiatrien lært at lide, uden at det kan ses på deres kropssprog og adfærd. De bliver dresseret til at lide indvendigt i stedet for udvendigt.


Personer som kommer i retspsykiatrien har ofte vendt deres aggressioner og afmagt ud imod samfundet, og det kan samfundet ikke lide. Derfor skal patienterne lære at vende aggressioner indad i stedet for, så samfundet kan slippe for besværet. Du skal som patient lære at reagere indad, for det er nemlig kun farligt for personen selv, fx i form af selvmord, og det vil retspsykiatrien i øvrigt ikke blande sig i, for det går jo kun ud over personen selv - og pyt med det.....


Top