Tanker Om Retspsykiatri

At tale med sig selv

Jeg har flere gange læst i min journal at en personale har skrevet at personalen har stået et sted hvor jeg (patienten) ikke kunne se ham (personalet), og så har han observeret at jeg har talt med mig selv. Det interessante er at det også kan ske den anden vej rundt. Jeg har flere gange observeret den selv samme personale (Søren) siddet inde i stuen i Pilehus (P4) Nykøbing Sjælland, og tale med sig selv. Når han så opdagede mig, så holdt han straks op med at tale med sig selv. Han var ikke den eneste personale der snakkede med sig selv i Pilehus. Jeg har således også oplevet Methe og Karen tale med sig selv. At tale med sig selv er ganske udemærket. Her er nogle eksempler:


Eksempel 1

En amerikansk forsker som var interesseret i børns udvikling kom efter nogle års forskning af børn i alderen 4-11 år frem til at børn som leger alene udvikler sig bedre hvis de taler med sig selv når de leger.


Eksempel 2

En engelsk forsker lavede et forsøg med nogle voksne mennesker. Han tog nogle mennesker og delte dem i to grupper. Begger grupper blev bedt om at løse de samme opgaver. I den første gruppe blev personerne bedt om at løse opgaverne. De fik ligeledes instruktion på ikke at tale med sig selv mens de løste opgaverne. Den anden gruppe mennesker fik samme opgaver, og de blev bedt om at tale med sig selv mens de løste opgaverne. Forskerens konklusion var at personer som taler med sig selv mens de løser en opgave bliver hurtigere færdige end de personer som ikke taler med sig selv mens de løser en opgave.


Eksempel 3

Hvis man er skuespiller og har brug for at øve en rolle, så kan det være en god idé at stille sig hen foran spejlet og sige replikkerne højt for sig selv. Ligeledes så kan det være en god idé at holde en tale foran spejlet inden man skal holde talen for en stor forsamling (Det giver god bio-feedback).


Eksempel 4

I Amerika har man en soldater-uddannelse hvor man kan blive Navy Seal. Det er det samme som at blive frømand i Danmark. Man havde i mange år haft en gennemførelses-procent på ca 25%. Man ville gerne have denne procent højere op. Man indførte så et nyt program for nye rekrutter med 4 punkter. Et af punkterne var at deltagerne skulle lære at tale med sig selv på en positiv måde. Efter indførelsen af programmet steg gennemførelses-procenten fra 25% til 33%. En del af denne forbedring var altså at deltagerne havde lært at tale med sig selv på en positiv måde.


(Eksempel 5)

Der er noget som hedder Ideomotoriske signaler - men det vil jeg skrive om en anden dag.


Hvornår har du sidst talt med dig selv?


Top