Tanker Om Retspsykiatri

At kede sig

Det er ikke tilladt at kede sig på en psykiatrisk afdeling. Hvis man har adfærd, der viser at man keder sig, fx sidder og vipper med benet, eller går meget rundt i afdelingen, eller laver det samme igen og igen, så mener personalet at det er symptomer på en psykisk lidelse. Ofte bliver kedsomhed beskrevet i journalen som at patienten har en tvangspræget eller aparte adfærd. Denne beskrivelse af kedsomhed, er jo god for overlægen og personalet, for den viser jo at patienten har brug for hjælp, og så er det jo godt at patienten er indlagt.


Hvis nu personalet i stedet for beskrev adfærden som kedsomhed, så er det jo pludselig afdelingen, som ikke er god nok til at stimulere patienterne. Jeg har selv i en periode vippet meget i gyngestol i tv-stuen. Det blev i min journal beskrevet som at jeg muligvis led af OCD. Jeg har kun haft aparte og tvangspræget adfærd, mens jeg har været indlagt, og man har underligt nok aldrig skrevet at jeg kedede mig. Der er tale om en adfærd, som er situations-bestemt, og som intet har med min personlighed at gøre. Hvis jeg havde være derhjemme, så ville jeg ganske enkelt ikke have tid til at sidde og gynge i gyngestol et par timer hver dag, for så ville der jo være ting der skulle ordnes, fx slå græs, handle og studere psykiatri.


Personale og overlæger er ude af stand til at afgøre om en handling er situations-bestemt eller personligheds-bestemt. Da de er ude af stand til at se forskel, så er patientens adfærd altid bestemt af patientens personlighed. Der er i personalets og overlægens øjne aldrig noget galt med patientens omgivelser, det er altid patienten der er problemet. En person der lider af OCD kan man give medicin, men hvis en patient keder sig, så kan man jo ikke rigtig give patienter medicin imod kedsomhed. Personalet og overlægen vælger altid den forklaring der kan behandles med medicin.


Top