Tanker Om Retspsykiatri

At høre mellem linjerne

Lad mig starte med et uddrag af et notat i min journal skrevet om mig af en overlæge:


05-07-2011 ...De almindelige bivirkninger gennemgås med ham, ligesom der informeres om, forhåbentlig, at virkning af præparatet vil gøre, at han bliver mindre sensibel for sansestimuli og bedre magter at være sammen med andre, uden at det aktiverer hans paranoide beredskab....


Lad mig starte med at oversætte sætningen:
Patienten bliver hermed informeret om hvor dårligt han nu vil få det på grund af medicinens bivirkninger (men så kan han lære at opføre sig ordentligt og gøre som vi forventer). Personalet er trætte af at patienten hele tiden klager over støj på afdelingen, og vi forventer at patienten nu bliver så sløv af medicinen at han ikke har overskud til at klage. Personalet er desuden irriteret over at patienten har det fint med at sidde på sit værelse og læse hele dagen i stedet for at komme ud i afdelingen så personalet kan nedstirre patienten hele tiden”.


Overlægen er så venlig at fortælle mig hvad han forventer. Der er i situationen en oplagt mulighed for projektiv identifikation. Overlægen forventer selvfølgelig at jeg kan forstå hvad det er han vil have mig til at gøre. Hvis jeg skulle gøre som han siger, så er det selvfølgelig ikke sket af min egen fri vilje, for patienter har ikke fri vilje. Det er derimod den gode medicin, som har gjort sin virkning.


Top