Tanker Om Retspsykiatri

AMPS-test

Indledning

AMPS er en forkortelse for Assessment of Motor and Process Skills. Det er som regel en ergoterapeut, der står for en AMPS-test af en person. Formålet med testen er at vurdere personens motoriske og procesmæssige færdigheder. Personen skal udføre 2 eller 3 opgaver mens de bliver overvåget af en tester. Du kan læse mere på nedenstående link.


Bemærkninger til mit eget test-resultat

Testen af mig blev foretaget den 8. april 2011. Læg mærke til at det ikke fremgår af testen, hvor lang tid jeg var om at lave kagen og frugtsalaten. Det fremgår af testen af jeg er fortrolig med opgaverne. Det er dog første gang i mit liv at jeg laver frugtsalat. Jeg mener dog godt at jeg kan lave frugtsalat selv om jeg aldrig har lavet det før. Jeg har enkelte gange tidligere i mit liv lavet kage af færdigblandet mix. Det fremgår ikke af test-resultatet at jeg laver opgaverne i et køkken hvor jeg aldrig før har været.


Da opgaven starter ved jeg således ikke hvor tingene står i køkkenet. Det er utroligt normalt inden for disse områder, at man kikker på personen men af en eller anden grund glemmer at beskrive omgivelserne (Se: Fundamental attribution error). Mine omgivelser var nye for mig, da jeg aldrig havde lavet noget i køkkenet før. Hvis man som udgangspunkt antager at testen er korrekt, så er jeg meget bekymret. Ca 10 måneder tidligere havde jeg et problem med min bil (VW Golf type 2). Det viste sig at min gearkasse var gået i stykker. Jeg valgte derfor at skifte gearkassen i min bil inde i min egen garage.


Jeg skiftede gearkassen helt alene om uden nogen form for hjælp. Jeg mener selv at en sådan opgave kræver godt overblik og gode motoriske evner. Der er mange ting der kan gå galt når man skifter en gearkasse alene og det kræver derfor at man er meget forsigtig. 10 måneder efter at jeg skiftede en gearkasse i min bil alene, er jeg så til en test der viser at jeg nærmest er farlig at have i et køkken samt at jeg trænger til hjælp for ikke at miste mine dårlige evner helt. Hvis testen er korrekt, så har jeg kun een konklusion:


Top

Det er yderst skadeligt for en persons evner at blive indlagt på en retspsykiatrisk afdeling


En anden mulighed er at testen tager fejl. Det har også nogle store implikationer. Måske har jeg stadig mine evner i behold, men det vil jo ikke se godt ud hvis man har indlagt en person med gode evner. Det er derfor praktisk at lave en rapport med et meget negativ billede af mine motoriske evner. Det giver arbejde til en masse mennesker og jeg skal bruge tid på at sige til personalet at jeg er tilfreds min mine evner.


Jeg har forhørt mig hos andre patienter om deres test-resultat, og det har ikke lykkedes mig at finde een eneste person som har løst opgaven godt nok. Jeg kender endda til en kok som også fik lavet en AMPS-test i et køkken hvor han skulle lave en svær ret. Hans testresultat blev meget dårligt, hvilket jo egentlig er sjovt, hans uddannelse taget i betragtning. Et af kritik punkterne i testen var at han lod mange af dørene til skabene stå åbne mens han lavede mad. Han argument var at han jo lavede mad til mange mennesker hver dag. Han havde sandelig ikke tid til at åbne og lukke døre hele tiden.


Testens begrænsninger

Man skal huske på, at når en person bliver indlagt på en retspsykiatrisk afdeling, så er der med stor sandsynlighed ikke foretaget en AMPS-test af personen INDEN personen blev indlagt. Det er således ikke muligt at finde ud af om indlæggelsen i sig selv har været gavnlig eller skadelig. Man har den selvfølgelige tanke i retspsykiatrien at personens evner nok har været dårlige. Men dette er endnu en kausalitets-fejl (se: Kausalitet). Det er nemlig to mulige niveauer at færdigheder for personen inden personen blev indlagt.


Top

Enten havde personen inden sin indlæggele gode færdigheder eller også havde personen dårlige færdigheder. Personaler og psykiatere er snæversynede når de automatisk formoder at en indlagt person nok havde dårlige færdigheder da personen blev indlagt. Kausalitets-fejlen optræder igen og igen i retspsykiatrien, og den er en stor kilde til fejl. Fejl som man dog nægter skulle eksistere. Jeg er personligt ret sikker på at følgende konklusion ikke er mulig på grundlag af en AMPS-test:


”Patienten har taget stor skade af at være indlagt på en retspsykiatrisk afdeling”


Alene det at jeg tænker tanken, skriver den og siger den højt er jo i sig selv nærmest en form for blasfemi. Tanken er dog bare et udtryk for at jeg netop IKKE er snæversynet.


Hvad skal du vælge

Som udgangspunkt skal du forvente at en AMPS-test i retspsykiatrien ALTID vil give et dårligt resultat. Hvis du ikke ønsker dette, så skal du sige nej til at lave testen. Hvis du mener at det kan være en fordel i din sag at vise at du har nedsatte evner, så bør du foretage testen. Kun en tåbe frygter ikke retspsykiatrien.


Top