Tanker Om Retspsykiatri

5 år i helvede

Somatikken

Når man bygger almindelige somatiske sygehuse, som har til formål at behandle folk med fx brok, tarmlidelser, brækkede ben osv, så har man den holdning, at sygehusene ikke skal være for behageligt indrettede. Grunden til denne holdning er simpel. Det skal ikke være behageligt at være indlagt. Grunden til at det ikke skal være behagelig er, at patienten ikke skal have lyst til at blive indlagt igen.


Grunden til at man har denne holdning, er for at forhindre at patienter spiller syge og efterfølgende bliver indlagt, blot fordi de føler sig ensomme og derfor har brug for kontakt. Det er jo spild af penge at have en patient indlagt til omkring 2.500 kroner pr dag, blot fordi patienten keder sig, eller har brug for opmærksomhed. Strategien har en vis effekt, jeg ved dog ikke hvor stor effekten er. Grunden til at der er en effekt, er fordi, at patienten jo er fri til at forlade hospitalet når patienten har lyst, og jo før patienten har lyst til at komme hjem, jo bedre.


Top

Retspsykiatrien

Man har til min store overraskelse den holdning, at denne grundtanke nu også skal indføres i retspsykiatrien. Jeg har endnu ikke været i det nye psykiatri-hospital i Slagelse, så jeg ved ikke hvordan det føles at være det, men jeg frygter da det værste. Man vil altså indrette hospitalet på en sådan måde, at det kan opfylde sin funktion som hospital, men samtidig skal det heller ikke være alt for behageligt at være indlagt. Igen er holdningen den, at det er for at give patienterne en lyst til at ville udskrives og komme hjem. MEN! Det giver et meget stort problem, og det vil ikke medføre hurtigere udskrivninger af patienterne. På de normale sygehuse er patienterne jo indlagt frivilligt, og patienterne kan forlade hospitalet, når de har lyst.


Denne frihed har retspsykiatriske patienter jo ikke. Lad os antage at strategien virker og patienterne for lyst til at komme hjem, fordi det ikke er behageligt at være indlagt. Problemet er bare at patienterne jo er indlagt med tvang, og patienterne på ingen måde selv kan vælge hvornår de vil udskrives. Der opstår derfor en situation hvor patienterne får lyst til at blive udskrevet, samtidig med at patienterne ikke har nogen mulighed for at lade sig udskrive netop fordi det er overlægen og statsanklageren der bestemmer hvornår patienterne skal udskrives. Patienten er frataget muligheden for at forlade hospitalet, men skal så gå rundt under hele sin indlæggelse med et indre ønske om at ville udskrives. Dette medfører ikke flere udskrivelser. Det medfører blot en større frustration hos patienten.


At gøre hospitalerne mindre indbydende medfører blot en ringere livskvalitet for patienterne, da patienterne ikke er frie til at forlade hospitalet når de har lyst. En gennemsnits indlæggelse i retspsykiatrien er i øjeblikket på ca 5 år. Patienterne skal altså gå rundt i 5 år og være triste. Min egen holdning til hospitaler er ellers at de er til for at hjælpe patienterne, men det er tilsyneladende ikke tilfældet inden for retspsykiatrien. På Kofoedsminde og de retspsykiatriske afdelinger i Risskov har man den holdning at opholdet skal føles så hjemligt som muligt. På disse afdelinger laver patienterne derfor mad sammen hver dag. På det nye sygehus i Slagelse, er der ikke engang køkkener i afdelingerne. Hvis vi skal lave noget i et køkken i Slagelse, så er vi nødt til at forlade afdelingen og gå ned af hovedgangen til et fælleskøkken. Uff....


Top